Travminnen

Travminnen

Alm Svartens definitiva genombrott

 

Vid sidan av Elitloppet är de nordiska kallblodens uppgörelse över sprinterdistans en av huvudattraktionerna under elitloppshelgen. Så var även fallet 1986 även om de finska gästerna saknades på grund av att man inte hade någon riktigt konkurrenskraftigt ekipage att ställa upp med.


Svenske Lapp Nils (Gunnar Melander) spelades till klar favorit med Braute (Asbjörn Mehla) Finstadmort (Martin Hoel) och Jettetor (Sveinung Roe) som de på pappret främsta utmanarna. Endast femårige Alm Svarten (Ulf Thoresen) nämndes också med respekt, men någon reell chans ansågs han inte ha mot sina betydligt mer rutinerade motståndare.


Elitkampen 1986


Voxnadalens Elitkamp, som loppet benämndes detta år, inleddes med rena katastrofen för Lapp Nils, vilken galopperade bort ett trettiotal meter när startbilden lämnade fältet. Kvickast första biten var inte oväntat Finstadmort, en häst som emellanåt hade en tendens att dra iväg i sitt eget tempo. Denna gång lyckades dock Martin Hoel hålla Ingmar-hingsten någorlunda lugn och första halvvarvet öppnades efter moderata 1.23. Greiskansen travade i rygg på ledaren med Pilmingutt (Tore Helge Larsen) utanpå medan Alm Svarten hade oturen att hamna i den så kallade dödspositionen.


Efter ett förstavarv runt 1.24 där positionerna bibehölls trodde nog de flesta att Alm Svarten skulle kasta in handuken, men i stället kopplade han en bit in på upploppet snabbt greppet på Finstadmort och kunde segla ifrån till en överlägsen seger. Finstadmort klarade andraplatsen före en starkt avslutande Braute och Pilmingutt.


Elitkampen 1986


Odds: 6,19 Plats: 18 – 22 – 17 Segrartid: 1.23,0

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.