Travminnen

Travminnen

Gustaf Hallén

Gustaf Hallén

 

När Gustaf Hallén gick ur tiden på midsommarafton 2010 försvann en legend i svenskt trav. Med 1  679 segrar och 17 championat på hemmabanan Torpgärdan (numera PEAB-travet) tillhör han de främsta tränarna i Norrland genom tiderna. Han föddes i Sundsvall 1920 och vann sitt första lopp på Bergsåker 1939, men flyttade på 1940-talet till Boden, där han träffade sin livskamrat, Astrid. Han blev sedan banan trogen trots erbjudanden från andra banor.

Gustaf var duktig både som tränare och i sulkyn. Många minns honom inte minst för hans förmåga att”bära” hästar som hade problem med travet och få dem att bruka sin kapacitet utan att rulla över i galopp. 1950-talet var till stora delar Gustaf Halléns årtionde. Gustaf släppte inte ett championat ifrån sig på hemmabanan en enda gång och var dessutom segerrikast på Skelleftetravet 1958 och -59. (Ytterligare två titlar togs på samma bana).

När   Gustaf Hallén blickade tillbaka på sitt framgångsrika liv i sulkyn var ett av hans käraste minnen segern med Barrison i Nordiskt Mästerskap 1985, vilket kördes på på Charlottenlund i samband med banans 100-årsjubileum. Fyra norska, fyra finska och fyra svenska hästar hade mött upp, men efter en perfekt styrning kunde Barrison utan större ansträngning reglera de övriga ekipagen. 1987 gjorde han om bedriften genom att segra i samma lopp som då kördes på Vermo.

 

Barrison

 


Barrison var också den sista i raden av alla de stjärnor som Gustaf vaskade fram under årens lopp. Bland hans bästa segerstaplare kan nämnas Jube (49), Major Day (45), Barry (41) och Occarina (35). Han avslutade karriären med att vinna sitt sista lopp som 67-åring på Bergsåker bakom Chacroll.

För sina insatser har Gustaf hedrats med en fyra meter hög staty på hemmabanan och dessutom fått ett lopp uppkallat efter sig, Mäster Gustafs Pokal.

 

Erik Widén

 

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.