Travminnen

Travminnen

Två franskimporter i strid om segern

Solvalla, lopp 6, mars 1966

 

Efter en misslyckad sejour på Vincennes var”världsmästaren” Puvier III tillbaka på Solvalla den 27 mars 1966 och spelades till storfavorit trots att han skulle hämta in 20 meter på så goda hästar som Gavin och Oracle II. Loppet kördes på en tung bana över 2200 meter.

Femårige Gavin med Gösta Nordin vid rodret gled till ledningen i första sväng med Jack Fortuna (Karl-Gösta Persén) i rygg och Tur (Robert Westergren) i dödens. Bakom dessa följde Nisard (Torsten Jonsson) och Oracle II (Harry Lindblom). Gunnar Nordin lät Pluvier III avancera upp som trea efter ett varv som på grund av underlaget inte gick fortare än 23,9.

In på upploppet hade Gavin gjort sitt, men höll till ett tredjepris. Vid det här laget verkade det som Pluvier III hade ett klart grepp om segern, men Oracle II gav sig inte så lätt och Gunnar fick påminna sin något loja travare både en och två gånger för att bärga segern.

 

Pluvier lll
Pluvier lll

 

Pluvier III (Hermés D. u. Jacinthe IV e. Carioca II) tillhörde i sina bästa stunder världens främsta travare. Han importerades från Frankrike av Gösta Valentin (Stall Hernö) 1964 och segrade bland annat i Gran Premio d'Europa, Åby Stora Pris, Müllers Memorial och International Trot. Prissumman kom att uppgå till drygt en miljon kronor och som snabbast travade han 1.16,2ak.
Pluvier III blev far till 245 svenskfödda avkommor av vilka Pamir Brodde och Plumona R.S. Blev de mest framgångsrika.

 

Oracle ll

 

Oracle II var inte av riktigt samma kaliber men stod för flera goda insatser.. Han tillhörde en skara kapabla travare som Harry Lindblom importerade i början av 60-talet. Äldre travintressenter kanske minns Nagasaki, Nacelle F., Mabora, Paliron och Pelopeia,   Oracle II vann C.Th. Ericssons Memorial och Fyra Kilometer. I det senare loppet stod han med 100 meters tillägg men gjorde ändå slarvsylta av stallkamraterna Kongress och Mabora.

 

Erik Widén

 

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.