Travminnen

Travminnen

Första travbanebesöket

 

Min tidiga barndoms erfarenhet av trav inskränkte sig till några besök på Dunderängsviken i värmländska Sunne, där man körde istrav varje vinter. Min far brukade vara assisterande speaker och emellanåt underhålla med roliga historier. Några större avtryck i mitt minne lämnade inte dessa tävlingar. Det jag främst kommer ihåg var kylan, varmkorven och en skentur, där kusken släpades med och ekipaget hamnade i en snödriva, dock utan att han eller hästen skadades.

I stället kan man nog säga att det mer eller mindre var slumpen som fick mitt travintresse att ta fart på allvar. Min far och jag skulle se en fotbollsmatch på Tingvalla - kommer inte ihåg vilka lag som spelade, men det spelar mindre roll. Emellertid började det regna ihållande medan vi stod i den ganska långa kön, och vi skulle snart ha blivit dyblöta om inte min far kommit på andra tankar:
- Vi sticker på trav i stället, där kan man i alla fall få lite tak över huvudet.
- Nej nej, försökte jag, inga tråkiga travtävlingar.
- Jo kom nu så springer vi till bilen.

Utan större entusiasm hängde jag med, och en kvart senare befann vi oss på Färjestad. Täv- lingarna hade just börjat och vi kom precis i tid för att se ett kallblod vid namn Stjärnvind vinna det första loppet.

Så småningom gick det upp för mig att detta inte var vilken travdag som helst utan Färje- stads Jubileumslopp, med inbjudna storheter som Jens Protector, Tornese, Home Free och Smaragd, vilka tillhörde europaeliten på den tiden och endast överträffades av Gelinotte, som vunnit Elitloppet tidigare detta år, 1957. Loppet hade ett förstapris på 15.000:-, en minst sagt aktningsvärd summa för en landsortsbana vid denna tidpunkt, och   kördes i två avdelningar, över 1600 respektive 2100 meter. Klara förhandsfavoriter var Tornese och Jens Protector.

Sprinterloppet slutade med en stor sensation när Avita och Birger Bengtsson lätt höll undan på den tunga banan före Skymaster (Olof Persson) och Gibs Bulwark (Nisse Sundin). Sma-ragd, Home Free och Tornese var chanslösa från 40 meters tillägg. Den sistnämnde ursäktades dock till en del av ett galoppinslag.

På den längre distansen visade Tornese sin höga kapacitet och tog en enkel seger före Maria Ronald (Algot Scott) och Skymaster. Avita slutade här sexa, men stoet kunde ändå hemföra slutsegern. Home Free gjorde ett strongt lopp som fyra från 60 meters tillägg (Tornese stod 40), medan Jens Protector tidigt tröttnade på det krävande underlaget.

Trots mina bristande kunskaper gjorde tävlingarna ett starkt intryck på mig. Förvisso spelade vi någon två- och femkrona med växlande framgång, men det var hästarnas och körsven-
nernas prestationer som främst blev orsaken till att det inte blev fråga om något engångsbe-sök. Förutom ekipagen i Jubileumsloppet fick jag en favorit i Fjällpigga, inte minst på grund av hennes avvikande, gråvita färg.

Efter denna”debut” har det blivit många travdagar (c:a 1350 när detta skrivs)) och därtill ett otal lopp som avnjutits framför TV:n och datorn. Jag har även haft nöjet att få dokumentera travsporten i form av bilder och artiklar, dels under min tid som journalist, dels i rent privat syfte..

 

Urklipp

Totalisatorlopp 6

FjällpiggaTornese
Fjällpigga & Tornese

Jens Protector
Jens Protector

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.