Travminnen

Travminnen

Löften som försvann

Här följer ett urval hästar som av olika anledningar inte mäktade med att följa upp en lovande inledning på karriären.

 


Finspika (e. Spikeld u. Lygna Fina) född 2004 var det klart bästa stoet i sin årgång med segrar i såväl det svenska Kriteriestoet som i Hoppe-Kriteriet och Oaks. Som fyraåring tog hon en meriterande andraplats efter Gonagas i Kongepokalen. Upphämtningen efter en stor galopp på Klosterskogen blev emellertid för mycket för hästen, och efter att felfri ha brutit ett lopp på Momarken kom hon aldrig mer tillbaka och avled 2009. Finspika fick rekordet 1.27,4ak som fyraåring och tjänade 637 381 NOK.

 

Finspika

 

Toppstammade Big Ett (e. Big Noon u. Balett), född 1960, förutspåddes en lysande karriär i Sören Nordins händer. Fartmässigt visade han också bakhovarna åt sina jämnåriga konkurrenter, men med löpskallen var det sämre bevänt. Hästen drog helt enkelt iväg i sitt eget tempo utan att Sören kunde få hejd på honom. De gånger han någorlunda höll sig på mattan resulterade oftast i seger, men då hans humör snarare blev sämre tvingades man till slut att avstå från fortsatt tävlande.

 

Big Ett

 

Bland de många fina unghästar som popstallet Wallner/Lindstedt tog fram i början av 60-talet var kanske Ibs (e Scotch Nibs u. Ofta) en av de mest lovande. Han var uppfödd av Kurt Mattsson i Vallentuna och ägd av Stall N.G.N. Efter en övertygande favoritvinst i Svenskt Travkriterium 1965 satte dock skador stopp för utvecklingen och hans karriär slutade med 11 segrar på 62 starter.

 

IbsIxi Håleryd (e. Scotch Victor u. Olympia Fortuna) visade redan som tvååring en stor talang och vann Svensk Uppfödningslöpning för Sören Nordin. Som treåring segrade hon i Guldstoet, men som fyraåring fick hon nöja sig med andrapriset i Sprintermästaren och Svenskt Trav S:t Leger efter Stig H:s kanoner Gallini respektive Grain. När de fortsatta framgångarna uteblev sattes hon i fölboxen och blev bland annat mor till derbyvinnaren Rex Håleryd.

 

Ixi HålerydSolpavin (e. Pavin u. Solvendla e. Solo) född 1957 var helt outstanding som unghäst. Han sänkte rekordet för 3-åringar i två omgångar, först till 1.47,3 och någon tid efteråt till 1.45,3. Tyvärr blev fortsättningen inte lika framgångsrik trots flera comeback-försök. Han var uppfödd och ägd av Gösta & Sven Karlsson, Rölanda och kördes i lopp mestadels av den sistnämnde.

 

Solpavin

 

Som en avkomma till Sensation med 13 startande avkommor av 16, däribland K-G Holgerssons stjärna, Metro Star var det stora förväntningar på Invasion (e Bobby Boy) när han debuterade. Dessvärre blev det endast fyra mersmakande starter för Arne Silfverbergs löfte. Ägare var Gunnar Halner, Gunnebo.  

Alm Rau Jo (e. Rigel Jo u. Bleikli Terna e. Alm Svarten) var uppfödd av Knut Alm, Jären och såldes till Jon A. Högstad, Gröa. Han måste betecknas som en av de största unghästtalanger som skådats i vårt grannland och sprang in 2 080 962 NOK trots att det bara blev 25 starter (24 segrar) som 2-, 3- och 4-åring. Dessvärre avled han i samband med en tarmoperation.

 

Alm Rau Jo

 

Lill Berga (e. Solo u. Ceresliljan e. Ceres) var synnerligen lovande som tre- och fyraåring och sopade mattan med sina jämnåriga. Jag minns hennes dueller med   Fixola i slutet på 50-talet, men i motsats till den senare som blev ett av Sveriges bästa ston mäktade inte Lill Berga med att fullföja sin karriär och gjorde ett fåtal starter efter 5-årsåldern.

 

Lill Berga

 

Det blev endast 20 starter för Auvin e. Greivin u. Automa) innan skador stoppade hans vidare framfart på travovalerna. Som treåring vann han i sina två starter och som fyraåring blev det 14 segrar på 18 framträdanden, däribland Stora Kallblodiga 4-åringsloppet på Bergsåker och finalen av STC:s Kallblodiga serielopp. Av hästens 93 avkommor är Tjena Moss och Järvsöfuxen de vinstrikaste.

 

AuvinEfter segrar både i Kriteriet och Derbyt tycktes vägen mot stjärnorna ligga utstakad för Jan Norbergs toppstammade hingst Troll Kevin (e. Troll Jahn u. Farmesona e. Barrison). Det fortsatta tävlandet blev dock en besvikelse och efter endast en seger på elva starter 2005 sattes han i aveln. Den kanske främsta orsaken till att hästen underpresterade anser Jan Norberg vara de alltför många betäckningar hingsten genomförde medan han tävlade. Troll Kevin hann med att tjäna 1 133 500 SEK och trava så snabbt som 1.25,1m.

 

Troll Kevin

 

Italienskfödde Viking Kronos (e. American Winner u. Conch e. Bonefish) ägdes av Menhammar Stuteri, Lufi Kolgjini m fl. Han sopade hem det mesta av klassiska lopp som 2- och treåring och ansågs vara i paritet med en annan jämnårig fixstjärna, nämligen Varenne. På grund av en skada som han erhöll i det italienska Derbyt tvingades han dock avbryta sitt tävlande efter endast 14 starter med 6 128 108 SEK på kontot och ett rekord på 1.12,1a. Som beskällare har han gjort raketkarriär med avkommor som Triton Sund, Thai Tanic, Maharajah, Fama Currit, Going Kronos m fl.

Pixie (e. Tibur u. Happylooking e. Cahoot) var enligt Stig H Johansson en av de största talanger han haft i sin vård. Tyvärr blev det endast 15 framträdanden för stoet som var klar etta i sin kull. Pixie hade nio raka segrar när hon startade som storfavorit i Kriteriet, men klappade ihop fullständigt i sista sväng och blev sedan aldrig sig lik. Hon fick tio avkommor, bland dem Emma Gee San (1.13,9 ak/1 865 040 SEK).

 

Pixie

 

Även för en annan Stig H-tränad travare blev karriären kort. Jag syftar på Peace On Earth (e. Ideal du Gazeau u. La Senia e. Speedy Crown) som tidigt drabbades av skador och endast gjorde 15 starter varav 13 slutade med vinst. Bland hans segrar märks Färjestads Nordiska 3-åringspris, Fyraåringsstjärnan och Sprintermästaren. Han har för närvarande 765 avkommor, däribland flera miljonärer, och är bland annat morfar till Conny Nobell. Hästen var uppfödd av Evert Johansson, Skövde och ägdes av Per Nilsson, Fjugesta.

 

Erik Widén

 

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.