Travminnen

Travminnen

Träningscamper kring Solvalla omkring 1970

 

Hittade en förteckning över de träningscamper som solvallatränarna förfogade över kring 1970 och blev nyfiken på hur mycket som finns kvar av dessa anläggningar idag. Vill samtidigt reservera mig för en del sakfel då förändringar sker fort och vissa fakta har varit svåra att kontrollera, i synnerhet som jag inte har haft möjligheten att besöka mer än en handfull av platserna på senare år. Mera initierade läsare är välkomna med rättelser och förtydliganden.

Bergtorp (Knivsta): En vackert belägen fastighet invid Långhundraleden. På den tiden då Guy Sandström   höll till här fanns en 800-metersbana. Numera heter anläggningen Bergtorps Ridcenter, men man har bevarat travbanan och försett den med belysning.

Bisslinge (Rotebro): Här huserade det framgångsrika popstallet Wallner/ Lindstedt innan det upplöstes och de flyttade sitt pick och pack till USA. Närheten till Solvalla och en 1000-metersbana var de främsta tillgångarna.
Bisslinge Förvaltning AB bedriver här jordbruk med binäringar och hästverksamheten har bytts ut mot golf    och skidsport.      

Lindstedt               Wallner          
Lindstedt                                       Wallner

Denans stuteri (Rö): Knut Lindblom, mannen bakom Kentucky Fibber hade här sin träningsanläggning med tillgång till en 500-metersbana. Ingen travverksamhet förekommer längre, men jag har hittat en länk genom namnet Denans Ridhus i Rimbo.

Dontorp (Jordbro): Här fanns en 650-meterbana som Håkan Rigander disponerade. Ingen verksamhet numera.

Erikssunds Säteri (Sigtuna): Omkring 1970 var det framför allt Ellert Larsson och Tommy Hanné som tränade sina hästar på anläggningens 800-metersbana.
I dagsläget finns även en backe på 400 meter, en kilometerlånErikssunds Säterig rakbana, en 600 meters sandbana och 3 km skogsslinga. Slottet på Erikssund härrör från slutet av 1500-talet och lär enligt sägnen ha uppförts av Gustav Wasa åt sonen hertig Erik. men annars mest känd för sin uppfödning i större skala samt som hingststation. Sugercane Hanover, Enjoy Lavec och Order By Fax tillhör dem som erbjuder sina tjänster när det gäller den senare aktiviteten. Erikssund är numera tillhåll för Henrik och Fredrik B Larsson samt Glen Norman. Här finns: Rundbana 1100 meter, backe 400 meter. rakbana 1000 meter, sandbana 600 meter, skogsslinga 3 km.

Furuby Stuteri (Örsundsbro): Vid aktuell tidpunkt var det Rolf Regnér/Karl-Gösta Fylking som höll till på Furuby liksom tidigare Sören Landin och från 1980 och framåt Tommy Hanné. Från början fanns en 1000-meters rundbana, vilken senare kompletterades faciliteter som rakbana och gummigrop. På Furuby har stjärnor som Meadow Road, Lyon och Plumona RS sett dagens ljus för första gången. Avelsverksamheten upphörde i och med utgången av 1977. Tommy Hanné är den senaste som utnyttjat anläggningen för travverksamhet.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Gillmarken och Skråmsta (Bålsta): Gillmarkens förhållandevis snabba 800-metersbana delades broderligt mellan Sören och Gunnar Nordin. Jag besökte anläggningen vid några tillfällen på 1960-talet och hjälpte bland annat en studiekamrat som jobbade för Sören och Gunnar sommartid med drögkörning. Området består nu till största delen av villor. Skråmsta är ett av Sveriges äldsta i dag verksamma stuterier för travhästar. Gay Noon, Express Rodney, Speedy Spin och Crowntron är kända hingstar som verkat här och de har följts av Ambro Trick, Tap In, Scarlet Knight och Digger Crown.

Grevelunds Stuteri (Bro): Sentok
Det var Erik Larsson (på bilden bakom Sentok), även kallad”Greven av Grevelund” eller”Solskenskusken” som på 50-talet satte namnet Grevelund på kartan, inte minst genom elittravaren Cornet. Teamet Gunnar Nordin/Olle Lindqvist tog sedan över. Här fanns ingen träningsbana utan man fick hålla sig till skogsslingor. Stefan Hultman (numera på Menhammar) inledde senare sin proffskarriär här i och med att han flyttade till Stall Rabo i Grevelund 24 år gammal. Det verkar numera som det finns en viss aktivitet med islandshästar på platsen.

Gällsta Stuteri (Vallentuna): Här tränade Olle Nilsson sina hästar på en tungsprungen 825-metersbana. På gården, som inrymmer ett 20-tal boxar, rådde för några år sedan full aktivitet med ponnytravare, men nu verkar en byggmästare ha tagit över anläggningen.

Helgåby (Skepptuna): Denna fastighet som ligger 1,5 mil nordost om Arlanda utnyttjades under en tid av popstallet Rolf Regnér/Karl-Gösta Fylking, vilka disponerade en 800-metersbana. Numera verkar det inte vara någon aktivitet här.

Högby Stuteri (Enköping): Även här kamperade Rolf Regnér/Karl-Gösta Fylking ihop. Stuteriet var verksamt till 1984 och innehade bland annat hingsten Jamedo (e. Jamie u. His Excellencys Do). I anslutning till gården fanns en 1000-metersbana.Lime Rodney

Krägga (Bro):
Hemvist för Karl-Gustav Holgersson, vilken förfogade över en 800-metersbana. Emter W., Yukon Deaner, Laban Laylock och Lime Rodney är några kanoner som denne tränare fostrat. Stället fungerar nu som konferenshotell (Krägga herrgård).

 Kvarsta (Svartsjö): På denna anläggning, med en träningsbana på 800 meter, tränade Arne Silfverberg sina hästar, av vilka några säkert kommer ihåg segerrika duon Dagol och Daroll. Kvarsta gård är numera centrum för Svenska Ridtravarföreningen.

Körlinge (Vallentuna): Karl-Gustav Holgerssons andra träningsanläggning med en 550-meterbana, vilken inte tillät några högre farter. Susanna Kriström Häst & Ridutbildning finns nu på platsen.

Löts gård (Rö): Här uppehöll sig Bruno Svensson. På platsen fanns en 890-metersbana. Ingen verksamhet bedrivs längre.

Lövholmen (Tumba): Har förvandlats till ett bostadsområde. Tidigare fanns här en ganska snabb 800-metersbana, som bland annat teamet Bengt Berg/Leif Westerberg utnyttjade. Red Heart var en av deras bättre hästar.Per Sundberg

Menhammars Stuteri (Ekerö):
Per Sundberg (på bilden)  och Lars Molin var de tränare som utnyttjade anläggningen under aktuell tid. Dagens tränarprofil på Menhammar är välbekante Stefan Hultman. På det anrika stuteriets mark har travkejsaren Big Noon trampat liksom senare storheter som Mack Lobell, Viking Kronos och From Above. Med sina drygt 50 år på nacken är Menhammar ett av de äldsta stuterierna som fortfarande är i full drift.

Mälsåker Stuteri (Stallarholmen): Mälsåker är ett av Sveriges ståtligaste barockslott, färdigställt på 1670-talet.  Träningsanläggningen ligger i anslutning till slottet och              
omfattar numera en rakbana på 900 meter, två backar om 600 meter, en galoppbana, skogsslingor på uppåt en mil och horsewalker. På 70-talet hade Stig H Johansson sitt verksamhetsfält här innan flyttade till Stora Alby. Dagens tränare på platsen är Roger Walmann.

Norrskogen (Vallentuna): Stall Norrskogen (Norrskogen Stuteri) verkar ha upphört med sin verksamhet.   Håkan Berger och Runar Sandgren bedrev här en gemensam rörelse.

Norslunda Stuteri, (Rosersberg): Här fanns en 900-metersbana som Inge Fast utnyttjade. Bergsåkerstränaren Alf Jonsson inledde1968 sin karriär på Norslunda, men flyttade sedan till Kovland efter att ägaren sålt alla sina hästar.  

Sandemars Gods (Handen): Sandemars slott och dess omfattande arealer har varit i den kända travfamiljen Braunerhjelms ägo sedan 1827. Stig H Johansson förlade här delar av sin verksamhet och tränade bland annatSandemars Gods
Claes Braunerhjelms unghästfenomen Grain och Gallini på den dåvarande 800-metersbanan. I modern tid har Timo Nurmos utnyttjat anläggningen, men huserar numera på Fitunda Säteri där man har tillgång till 100 boxar, en 1100 meters rundbana med backe, en 900 meters rundbana, och en 900 meters rakbana.

Sigtuna Stuteri (Sigtuna): Här fanns enligt ovanstående förteckning en 1000-metersbana, på vilken Folke Widman tränade sina hästar. Jag är osäker på om det är fråga om nuvarande Helgåby Stuteri, som erbjuder uppstallning av rid- och travhästar på Hagbyholm. Här finns en assymetrisk och lätt kuperad travbana på 1360 meter, som min dotter tävlat på i ponnygalopp några gånger. Enligt några funktionärer skulle travtränaren Bruno Svensson, känd genom framgångsrike Blixt, ha hållit till här en tid.

Simloms Stuteri (Norrtälje): Gården Simlom är belägen vid sjön Lommaren i Norrtälje. Här höll Hans Svensson till med ett knippe välstammade travare såsom O ´Man och Chaco S (båda vinnare av Harper Hanovers Lopp), Karina Axworthy, Ritha Lyngholm och Glennie Bilto (elitsto, vinnare av Danskt Travkriterium och mor till Sacrifice, Nolte, Florence Broline och avelshingsten Progress Value). Som avelshingst tjänstgjorde Ebby Hanover (e. Hoot Moon u. Charm Hanover). Per Lennartsson, som numera finns på Jordanstorp utanför Stjärnhov i Södermanland, fanns tidigare på Simlom. Stuteriet kan erbjuda en inre (400m) och en yttre (900m) rundbana, en rakbana på 800m samt möjlighet till backträning. I skrivande stund har jag ingen koll på vilka som är inhysta här,


Sköldnora (Bollstanäs): Gunnar Nordin
Denna kungsgård i Upplands Väsby, som är belägenr ett stenkast från Stora Alby,   har utpekats som Heliga Birgittas födelseplats. Popstallet Gunnar Nordin/Olle Lindqvist trimmade här sina djur på en 800-metersbana. För närvarande är det Jeanette Prah som disponerar anläggningen, känd genom sina rikstotohästar El Nino Broline och Azione. Roger Walmanns unghästar finns numera här för uppträning.

Smedsta Stuteri (Malmköping): Tillhåll för Ingemar Thunberg. Verksamheten upphörde 1986. Söker man på webben finner man att TRAV QYSHOO RR AKTIEBOLAG etablerat sig på gården.

Stora Alby (Upplands Väsby) köptes av Stig H Johansson 1979 och genom gick en radikal förändring från arrendejordbruk till träningsaStora Albynläggning för ett 70-tal hästar. I dag har fastigheten utökats och har utrymme för 94 hästar.

 

 

Varleda (Rörsby): På denna gård finns numera islandshästar. Duon Jan Ödquist/Torbjörn Forslund hade under några år sin tränarrörelse förlagd här. Bland faciliteterna fanns en relativt långsam 830-metersbana.

Veda Stuteri (Vallentuna): Adept
Denna klassiska gård drivs nu av Vallentuna Ridklubb och travhästarnas era är förbi. Kurt”Kurre” Mattson bedrev här en omfångsrik rörelse med såväl avel som träning av travhästar. Hans ögonsten var Adept, en stjärna av internationella mått. Ett annat namn som kan förknippas med Veda är Big Noon, vars inkörning och första starter skedde i regi Kurt Mattson.

Väsby Stuteri (Rö): Ännu ett namn med klassisk klang. Här föddes Frances Bulwark och här verkade avelsmatadorerna Scotch Nibs och Frances Nibs. Bengt Arvidsson (senare även på Seglinge Stuteri) var den tränare som höll i trådarna på 70-talet. På den tiden fick man hålla till godo med skogsvägar, och det var endast långsamkörning som gällde. Ulvs-Väsby stuteri heter anläggningen numera och inriktar sig på halvblodsavel.

Västerbo Stuteri (Runhällen): Denna avelsstation utanför Sala som startades av Michael och Susanne Demmers 1963 var tidigare tillhåll för Rune Eriksson. Här
finns tillgång till ett flertal hingstar för betäckning och insemination såsom Mr Pine Chip, Home Alone, Credit Winner, Kiwi, Korean m fl. En 1000-meters travbana som även använts för bygdetrav ligger i anslutning till gården.

Ådö Säteri (Bro): Ådö Säteri, uppfördes sannolikt på slutet av 1600-talet. Ägaren var då släkten Leijonhuvud. År 1712 köptes Ådö Säteri av greve Arvid Horn. Under perioden 1873 till 1917 tillhörde den familjen Tamm. I dag är gården alltjämt privatägd. Gösta Nordin avverkade under sin karriär många varv runt anläggningens 800-metersbana. Senare tog simmaresset Lester Eriksson över och bedrev såväl uppfödning som uppträning på amatörtränarbasis.

Ålsta Stuteri (Bro): En av Sören Nordins träningscamper. Även Runar Sandberg vistades här och man hade tillgång till en 800-metersbana. Om minnet inte sviker mig höll även Jan I Jönsson, travtränarnas ordförande, till här under ett senare skede. Numera härbärgerar gården ponnyhästar och varmblodiga travston. Madelene och Michael Melander sköter ruljansen.

Östra Vreten (Rimbo): Claes och Björn Sjöströms träningsanläggning. Bengt? Andersson är det tränarnamn jag lyckats få fram när det gäller tidigare innehavare/brukare.

Måhända kan ovanstående knapphändiga presentation utgöra en dyster läsning med tanke på hur många anläggningar som övergått i annan verksamhet eller helt försvunnit. Nya träningskamper och uppstallningsplatser har dock tillkommit och fler lär det bli i och med”utrymningen” av Solvallas stallbacke.

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.