Travminnen

Travminnen

Kändislopp

Kändislopp, Årjäng

 

När jag började intressera mig för trav på 50-talet krävdes ingen utbildning för att få köra lopp. Man kunde snabbt få en licens på banornas inskrivning på tävlingsdagen. Det enda som krävdes var att någon som innehade licens gick i god för en.

Lopp för icke licensierade

Under 50- och 60-talen var det ganska vanligt med så kallade kändis- eller idollopp liksom lopp för pressfolk och funktionärer, vilka helt saknade licens. P.O.”Perman” Magnusson på Nya Wermlandstidningen deltog i många sådana lopp med stor framgång, men även Rommes tidigare allt i allo, Berndt Martinsson, provade på hur det var att sitta bakom en häst.

Jippon

Så småningom inriktade sig travsällskapen, främst på landsorten, att skriva ut lopp som öronmärkts för personer vilka var kända för en större publik. Idrottsstjärnor, TV-profiler, artister inom musikens värld och lokala kändisar rekryterades och drog folk till tävlingarna, inte minst sådana som tidigare aldrig satt sin fot på en travbana. Arrangemangen kompletterades emellanåt med allehanda jippon såsom mannekänguppvisningar och artistuppträdanden.

 

Tonic & Olle Björklund

 

Kända namn i sulkyn

Olle Björklund, nyhetsuppläsare i TV och lite av idol visade sig behärska tömföringen riktigt bra liksom Thore Skogman, som till och med var hästägare under en period (Mr Music). Andra kända namn som dök upp i travprogrammen var fotbollslegenden Gunnar Nordahl, hockeyproffset Ulf Sterner (fortfarande aktiv med egna hästar tillsammans med hustrun, Pia), ABBA-Benny Andersson (håller sig mest inom galoppens värld numera), skiddrottningen Toini Gustafsson och den originelle och på bred dialekt sjungande Jokkmokks-Jokke. Stjärnadvokaten Henning Sjöström minns jag från ett lopp på Romme i slutet av 60-talet och skidkungen Sixten Jernberg skämde absolut inte ut sig när han deltog i ett kändislopp på Färjestad 1962. Åtskilliga fler skulle kunna nämnas, men dem har jag personligen inte några direkta minnesbilder av.

 

Kändisar

 

Kändisloppen går i graven

Även om det inte inträffade några allvarligare olyckor blev det en del incidenter som till slut satte stopp för kändisloppen. Från och med 1970 skärpte man kraven för amatörkörsvenner, men fortfarande kunde banorna få dispens för vissa inbjudningslopp. Allt snabbare hästar och större krav på professionalism resulterade slutligen i att kändisloppen helt försvann i mitten av 70-talet.

 

Färjestad, Mannekänguppvisning

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.