Travminnen

Travminnen

Persson primus i prinsessans pokal

 

Ett relativt nyinstiftat lopp för de kallblodiga travarna är Prinsessan Madeleines Pokal (f.d. Hambo) för 4-åringar över sprinterdistansen 1640 meter. Premiärloppet 1996 vanns av Snärt Troll med Åke Svanstedt i sulkyn och 2005 var det dags för norske unghästfenomenet H.G.Balder att ta hem spelet.

 

Bollnäs, Prinsessan Madeleines Pokal

 

Inför 2006 års upplaga av loppet hade”Kallblodskungen” Jan-Olov Persson försatt sin egenuppfödda (ägare Halvard Sundby, Norge) Faksen J:r i ett utmärkt skick och därtill haft turen att lottas till bricka ett. Motståndet kom i första hand från de norska deltagarna Slått Eld med tre raka segrar i ryggen och Jomar Blekkan i vagnen samt Keik Jo, för dagen körd av Jorma Kontio.

 

Bollnäs, Prinsessan Madeleines Pokal

 

Faksen J:r tog programenligt hand om initiativet från start och fick snart Slått Eld som enveten uppvaktare. I kölvattnet bakom tätduon följde Lungutten och Keik Jo, men dessa blev avhängda i ett tidigt skede sedan första halvvarvet avverkats efter mycket snabba 22,5. Över bortre långsidan tryckte Slått Eld stenhårt på ledaren, men föll på eget grepp och var utan chans att haka på när Jan-Olov lättade på tömmarna 200 kvar för att segla ifrån till en överlägsen seger. 1.22,8 noterades segraren för och det var lika med rekord för loppet, banrekord och svenskt rekord.

 

Bollnäs, Prinsessan Madeleines Pokal

 

Tvåan och trean i loppet, Slått Eld och Keik Jo gick sedan till topps i Svenskt Kallblodsderby med samma inbördes placering i ett lopp som såg Åsajerven (3a) som storfavorit. Faksen J:r var inte anmäld till Derbyt, men etablerade sig så småningom i högsta klassen. Han blev kanske inte riktigt den kanon som många förutspådde, men tävlar stadigvarande och har för närvarande uppåt 2,5 miljoner på sitt konto.

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.