Travminnen

Travminnen

Glimtar från förr

 

Här kommer några händelser och episoder från den tid då travet fortfarande befann sig i sin linda.

En kuskdebut
En travamatör från Arvika skulle göra debut som kusk i Årjäng sommaren 1947 i lanthästloppet. Framkommen till banan ville han värma hästen direkt, men en funktionär påpekade att han fick vänta till efter lopp ett, till vilket defileringen just hade påbörjats. Han körde då helt frankt ut på nuvarande E18 och tog några vändor. Vägen var förvisso inte lika trafikerad på den tiden, men viss uppståndelse väckte det ändå bland tillresande travbesökare.

Iklädd hatt, en gammal rock, blåbyxor och gummistövlar gjorde han så sin entré på travbanan. Han hade fått spår ett i ett stort fält, men bemästrade voltningen så illa att han stod helt felvänd och mötte de andra ekipagen när starten gick. Det blev rena kaoset, och när man kallade till omstart blev han placerad sist. När man kom iväg andra gången stod hästen till en början still men drog sedan iväg i sken och passerade hela fältet. Trots diskning och nedsättande rop från övriga deltagare var han enligt folk på stallbacken ganska nöjd med sin debut.

 

Istrav med förhinder

Väderleken ställde ofta till det när man arrangerade istrav förr i tiden. På Kyrkviken i Arvika var det på 1930-talet vid ett tillfälle så mycket vatten på isen att tävlingarna riskerades att ställas in. Man borrade då flera hål i isen, vilket fick till följd att den höjdes och vattnet försvann. När publiken började anlända blev dock trycket åter för stort och vattnet sprutade upp ur hålen. Man visste dock på råd och hämtade dörrar från uthus och lador så att folk någorlunda torrskodda kunde bevittna tävlingarna.

Åtskilliga år senare inträffade på samma ställe ett missöde när man skulle frakta ett gruslass till banan. Isen höll för en personbil men den efterkommande lastbilen brakade igenom. Föraren av personbilen körde fram till lastbilschauffören som helskinnat klarat sig undan, och frågade vart lastbilen tagit vägen.
- Den ligger nog på botten, svarade lastbilschauffören

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.