Travminnen

Travminnen

Alm Svarten suverän i Lars Laumbs

 

Lars Laumbs löp kördes för första gången 1939 med Skanke Gilma (Erik Garberg) som segrare över 2000 meter på 1.38,4. 2011 års upplaga vanns av Odins Kjempe. Han avverkarde sina 2660 meter på 1.26,9. Under årens lopp har jag haft nöjet att se loppet vid flera tillfällen med många imponerande segrare. En av de mest överlägsna var inte oväntat Alm Svartens triumf 1987. Loppet gick av stapeln en vintrig men solig februaridag på Bjerke, och som vanligt på den tiden var publiktillströmningen riklig.

 

Lars Laumbs 1987

 

Den på papperet värste motståndaren till Alm Svarten var Pål Lunar, en stark men något osäker herre med Kåre E. Jahnsen vid tömmarna. Andra möjliga uppstickare var Min Hera (Tore Helge Larsen), Jettetor (Hans Petter Tholfsen), Slogum Jarl (Liv Haslie) och Alm Svartens stallkamrat och halvbroder, Alm Hadar (e. Fröyvar u. Oleanne) med Cato Antonsen i vagnen.

 

Alm Svarten

 

Det var den sistnämnde som trampade iväg kvickast från start bara för att släppa till Ulf Thoresen och Alm Svarten efter 400 meter av de 2640. Jettetor klev fram utvändigt om ledaren efter ett varv och fick Min Hera i rygg med Ranta Jahn, Torvara och Heinen i nära anslutning. Pål Lunar öppnade som vanligt lite trögt men satte fart i tredjespår när 1500 meter återstod och nådde upp till ledaren 300 kvar då galoppen kom. Han kom visserligen tillbaka med en rask avslutning, men hade under inga omständigheter kunnat hota Alm Svarten som på pigga ben ohotad passerade mållinjen. Alm Hadar knep tredjeplatsen före Min Hera medan Slogum Jarl var en besvikelse och aldrig fick upp farten från sin köposition.

Alm Svarten betalade något överraskande dubbla pengar till sina anhängare på toton, tvillingen gav 3.31 och trippeln 75.94. Segertid 1.30,2. Förstapris: 60 000 NOK.

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.