Travminnen

Travminnen

Visste du att...

 

”¦ Ulf Thoresen fick en tävlingscykel i konfirmationspresent och att han har ett guld i NorsktLagerkransad häst Mästerskap för juniorer i cykling.

”¦ det tränas kallblodshästar även i Danmark. Bjarne Fyenbo utanför Aalborg har haft flera kallblod i sin vård bland annat en efter efter Mörtvedt Jerkeld.

”¦ hästen enligt en urgammal tro betraktades som dragare av solens vagn över himlavalvet.Smilande häst

”¦ hästens tagel förr användes till kvastar, borstar och penslar men även till tätning av båtar, viltsnaror och tömmar.

”¦ hästens kastanjer är små utväxter av hornhud som sitter på benens insida. De är från den tid då hästen hade flera tår än bara den enda hov som återstår idag.

”¦ även de så kallade sporrarna baktill på fotleden, ofta dolda av hovskägget, är rester av extratår.

”¦ det 1931 utbröt strejk på Solvalla, vilket resulterade i att det startade fyra hästar i första loppet, fem i andra och ännu färre i övriga lopp.

”¦ Prix d ´Amerique, som hade sin premiär 1920, körs till minne av den ekonomiska hjälp som Frankrike fick av USA efter första världskriget.

”¦ att det första officiella rekordet för nordsvenska hästar som jag hittat härrör sig från Arvika Gapande häst1883. Det var hästen Bruna som den 13 januari noterade 1.59,3.

”¦ Niels Jan Koster,   som avled vid 82 års ålder den 2 februari 1969,   torde vara den hittills   största profilen i dansk travsport med bl a tio derbysegrar, 24 championat i Köpenhamn och totalt 2433 segrar.

”¦ hästar för det mesta står när de sover. Många av de stora växtätarna har små senor runt sina leder, som stramas åt när djuret vilar sin vikt på leden. Det hindrar leden från att böjas. Hästar kan inte stå och sova i några längre perioder och därför kan man ibland se hästar som lägger sig ner. De stora växtätarna kan inte heller ligga ner för länge, så tekniken har säkert utvecklats för att djuren ska kunna byta.

”¦ världens högsta häst var en shire, som var hela 2,19 meter hög. Hästen hette Samson och var också världens tyngsta häst – 1524 kg. Världens minsta häst när detta skrives är den blott 44 centimeter höga Thumbalina.

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.