Travminnen

Travminnen

Trav och sightseeing

”Det var jobbigt det här, men väl värt besväret”.

 

Något i den stilen uttryckte min manlige reskamrat sig när vi under en andhämtningspaus förpassade oss upp mot toppen av Haut de Cagnes. Omgivningarna liknade i mångt och mycket Gamla stan i Stockholm med sina branta, trånga gränder, men höjdskillnaderna var betydligt mer påtagliga.

 

Haut de Cagnes

 

Haut de Cagnes ligger högt uppe på en kulle några kilometer från centrum av Cagnes sur Mer. Min kompanjon hade fått tips om platsen av en granne, vilken framhållit att det var det ställe han helst av allt ville återvända till under sina resor. Den charmiga medeltidsbyn är förvisso ett lockande turistmål, men knappast högprioriterat av besökare på franska rivieran. Här förflyttas man till ett annat tempo och en annan tid vid en jämförelse med Cagnes sur Mer, som å sin sida är betydligt lugnare än mera kända orter som Nice, Cannes och Saint-Tropez.

 

Haut de Cagnes

 

Högst upp på kullen ligger en medeltidsborg och här slog vi oss ner för att beundra den betagande utsikten. Osökt kom vi in på gårdagens upplevelser på travbanan Hippodrome de la Cote d'Azur, vackert belägen alldeles invid havet. 2012 års upplaga av Criterium de Vitesse gick av stapeln, ett lopp som av många betraktas som inkörsporten till storloppscirkusen. Min (liksom jag) travtokige
kollega hade investerat en slant på loppets ende svenske deltagare, Iceland, vilken ledde loppet i det längsta, men inte mäktade med att hålla undan på det långa upploppet. Hans teorier gick ut på att om kusken (Dominique Locqueneux) hållit ett något beskedligare tempo, åtminstone genom slutsvängen, kunde Iceland kanske ha vunnit. Efterkonstruktioner är som bekant vanliga inom travet och vi spekulerade i olika scenarier av mer eller mindre relevant art.

 

Criterium de Citesse 2012

 

Nåväl loppet vanns helt överraskande av ett av Frankrikes bästa ston, Santa Rosa France på fenomenala 1.10,0 efter en stenhård slutstrid med Quaker Jet och Reve de Beylev. Iceland slutade femma två tiondelar sämre än segraren medan torfavoriten Royal Dream försatte alla sina chanser med en förrödande startgalopp.

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.