Travminnen

Travminnen

När Lasse Lindberg satte (nästan) en 100-oddsare

 

Kallbod på Solvalla var något vanligare förr i tiden. Nästan undantagslöst var loppen utskrivna för högsta klassen. Den 17 januari 1981 stod Nordsvenska Vintercupen (2640 meter) på programmet med topptravare som Viggo Best, Mumlan och Lanser i förgrunden. Få hade räknat med Nilsby Gnista trots att hon hade erkänt duktige Lars Lindberg i vagnen.

 

Nordsvenska vintercupen

 

Tunga favoritfall

Det skulle visa sig att favoriterna inte hade någon av sina bättre dagar när loppet skulle avgöras. Viggo Best försvann efter ett varv sedan han varit invecklad i ett intermezzo och blivit grovt störd, Lanser försökte en attack i mitten av loppet, men kom ingenstans och slutade i det slagna fältet och Mumlan galopperade i ledningen när det var upploppsdags.

Skrällen ett faktum

Nilsby Gnista, som suttit kloss i ryggen på hårddragande Mumlan, fick nu fritt fram, men utmanades av Raj Best som för Alf Jonsson avslutade starkt och närmade sig Nilsby Gnista upploppet ned. Något allvarligare hot utgjorde han dock aldrig och segern kunde skrivas till en säker längd. Mumlan slutade trea efter galoppinslaget och fjärdeplatsen gick till Strimbest. 97,24 i odds belönades de med som hittat vinnaren, och platserna gav 130 – 70 – 21 per satsad tia.

Flitigt startande

Nilsby Gnista (e. Hallingkongen u. Tildora) var en flitig gäst på travbanorna. Hon startade i 223 lopp, av vilka 26 slutade med seger. Rekordet kom att lyda på 1.25,6ak och prissumman stannade vid 459 525 SEK. Nilsby Gnista fick endast två avkommor, Nilsby Gry (e. Slogum Tor) och Nilsby Gutt (e. Pilmingutt). Den förstnämnde sprang in 24 000 SEK medan den senare mäktade med hela 450 350 SEK.

 

Lars Lindberg

 

50-årig karriär – 3609 segrar

Lars Lindberg, som gick bort i augusti 2011, var som tränare och kusk en av de större i svensk travsport. Redan som 16-åring vann han sitt första lopp och totalt blev det inte mindre än 3 609 segrar, den sista med Charlotte Stone den 7 november 2010. Han vann sitt första lopp redan som 16-åring den 29 maj 1960 med familjehästen Myrpojken på Bergsåker. Lasse vann tio raka kuskchampionat på Bergsåker 1975-1984 och tillhörde toppskiktet av tränarna på Solvalla, där han verkade i åtta år innan han 1992 flyttade tillbaka till Bergåker. Bland hans större segrar kan nämnas Kungapokalen (3 gånger) och Gösta Bergengrens Minneslopp. Indus torde vara den bästa häst han haft i sin vård.

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.