Travminnen

Travminnen

Kurres adept

Adept

 

Min första upplevelse av Adept ägde rum på Solvalla en januarisöndag 1960. Trots 20 meters tillägg på så goda hästar som Direktiv och Cambridge och det dubbla på Lotus, Earl ´s Domino och Locoboy löste Vedafuxen uppgiften galant. När Torsten Jonsson lät hästen sträcka ut i sin patenterade långspurt ställdes de övriga ekipagen schack matt.

Den språkbevandrade läsaren vet förresten att adept är detsamma som lärjunge, därav den i mitt tycke passande rubriken då hästen under hela sin karriär hade Kurt Matsson som”lärare”.

Uppväxt på stuteri med anor

Åtskilliga år senare kom jag att känna lite av historiens vingslag när min dotters russ blev uppstallat på Vallentuna Ridcenter, tidigare Veda stuteri, inför en ponnygalopptävling på Täby. Här höll uppfödaren/ hästägaren/ tränaren och till en början Adepts körsven, Kurt,”Kurre”, Mattson till. Han körde bland annat in Big Noon och startade honom ett par gånger som tvååring innan han inköptes av E.J. Nordin för Stall Segerhuvas räkning.

Hur Kurres spekulationer inför framtiden vid denna utformade sig när det gällde den småväxte och framtill tåvida Adept kan man endast ha gissningar om, men att det skulle bli en världsstjärna hade han knappast räknat med.

Kända namn på Veda

På Veda stuteris dåvarande träningsbana har Berndt”Osten” Lindstedt och Håkan Wallner avverkat många varv under Kurres ledning och även Olle Goop lär ha utnyttjat anläggningen i början av sin karriär. 1946 fick K-G Holgersson som dräng på stuteriet sina första kontakter med travare. I anslutning till banan har man rest en minnessten över Kurt Mattsson för hans bedrifter i svensk travsport. Här finns numera Vallentuna Golfklubb.

Fenomenal som unghäst

Adept debuterade som tvååring 1956 och var i sina tre segrar på lika många starter kullkamraterna helt överlägsen. Som treåring blev det 12 starter, vilka alla slutade med seger. Det skandinaviska rekordet 1.20,9 noterades av bara farten i ett lopp som han säkerligen kunde ha avverkat åtskilligt snabbare. I Skandinaviskt Grand Prix på Jarlsberg, Norges högst daterade lopp på den tiden, distanserade Adept sina konkurrenter med 50-60 meter och han rankas fortfarande av norrmännen i samma klass som de senare vinnarna av loppet, världsstjärnorna   Scarlet Night och The Onion.

Som fyraåring utvecklades Adept ytterligare och kom att tillhöra de bästa i världen. Hans främsta prestation kom i Internationalt Mesterskab på Charlottenlund, där han klart besegrade amerikanske Double Scotch, rankad bland de 3-4 bästa i sin årgång”over there”. Han satte även skandinaviskt rekord för fyraåringar med 1.18,7 utan att på något sätt vara bottnad. Första nederlaget, efter 14 raka segrar, kom inte förrän i Milano mot franska och italienska jämnåriga efter att hästen från yttersta spåret bakom bilden hamnat helt snett i loppet.

Bland världseliten

Som femåring tog han sig an den internationella eliten, något exceptionellt för en femåring på den tiden. I Inernational Trot på Roosevelt Raceway kom han visserligen till korta mot fenomen som Jamin (segrare), Tornese, Icare IV och Trader Horn, men tredjeplatsen i Elitloppet samma år togs med mersmak.

 

Kurre och Adept

 

Still going strong

1960 utnämndes Adept till Årets Häst och ansågs som den bäste i landet fram till 1963 då han fick knivskap konkurrens av Julienne. Totalt gjorde han 121 starter, av vilka 57 slutade med seger. Som snabbast travade han 1.18,3 i voltstart och 1.17,1 bakom bil. Prissumman kom att lyda på 503 250 SEK.Förutom lagerkransar i Silverhästen, C.Th.Ericssons Memorial, Walter Lundbergs Memorial, Kungapokalen och ovan nämnda Internationalt Mesterskab tillhörde han de flitigaste deltagarna i Elitloppet med sina fem starter i svit (två gånger tvåa och en gång trea). Min personliga åsikt är att han vunnit 1961 års upplaga av detta lopp om han inte bryskt blivit trängd av Kracovie när denne forcerades till ledningen då ett knappt varv återstod.

Avel och påbrå

Som beskällare lyckades Adept (e. Rollo u. Episod) mindre bra. Ett av få   undantag utgör derbyvinnaren Najo. Inte heller hans mor lämnade några avkommor av högre klass trots flera försök med Rollo som hingst. Den sistnämnde var annars en av avelspotentaterna på sin tid med avkommor som Julienne, Gay Gal, Jimmy Håleryd och Coldwater.

 

Rollo

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.