Travminnen

Travminnen

Johannes Frömming - sulkyvirtuosen

 

I en annan artikel har jag sammanställ en högst personlig rankinglista på de körsvenner som jag ansett skickligast av dem jag kunnat studera under mina år runt travovalerna. Mycket högt på denna lista hamnar en tysk hedersman, som jag gärna vill friska upp minnet av.

Debut som 16-åring

Johannes Wilhelm Arthur   Frömming (1910 – 1996) debuterade i sulkyn som 16-åring i oktober 1926 med en andraplats. Den tidens krav i Tyskland på en minimivikt för körsvenner gjorde att småväxte Frömming inledningsvis tvingades ha tunga blyplattor applicerade på sulkyn, men med eller utan vikter visade han sig vara en trollkarl vid tömmarna som snabbt överglänste konkurrerande körsvenner.

 

Johannes Frömming

 

Oöverträffad hästkännedom

Frömming var en hästkännare av guds nåde. Han förstod och utnyttjade såväl djurens fysiska som psykiska tillgångar, vilket många gånger gav honom segern när ett lopp avgjordes på de sista metrarna. Bidragande till hans många triumfer var även hans sätt att köra finish, vilket inte minst Solvalla-publiken fick uppleva vid ett flertal tillfällen.

Championat och storsegrar

Mellan 1934 och 1953 tog Frömming 15 tyska championat, segrade elva gånger i tyska Derbyt och fyra gånger i det österrikiska. 1964 hemförde han sin första seger i Prix d ´Amerique med Nike Hanover, vilken följdes upp med Ozo (1969) och Delmonica Hanover (1974).

Uppskattad Elitloppsdeltagare

I Elitloppet, liksom i ramloppen under elitloppsdagarna, var Frömming en flitig och välkommen gäst, och framgångarna uteblev sannerligen inte. Hans vinnare i Elitloppet blev Eidelstedter (1962), Elma (1965) och Eileen Eden (1968 och 1970).

 

Elma

 

Nästan 5600 segrar

När Johannes Frömming drog sig tillbaka från travsporten 1982, 72 år gammal, kunde han se tillbaka på fullgjorda 25.000 lopp och 5.592 segrar – en segerprocent på drygt 22. Han blev en legend och en föregångsfigur för efterföljande travtränare/kuskar över hela världen.

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.