Travminnen

Travminnen

Järvsöfaks´ anfäder

Järvsöfaks

 

Järvsöfaks (se stamtavla nedan) behöver knappast någon närmare presentation. Däremot har jag satt ihop en liten bildkavalkad kompletterad med diverse fakta om några förgrundsfigurer i hans släktträd.

 

StamtavlaTrollfaks

Norskfödde Trollfaks har endast 23 avkommor, samtliga svenskregistrerade, och Järvsöfaks är den ende som nått elitnivå. Trollfaks, rekord 1.25,5k, var en speedig men osäker herre som vann i 26 av sina 169 starter och skrapade ihop drygt 800 000 SEK på kontot. Hans enda triumf i något större lopp kom i Skellefteå 1992, då han med Ulf Bäckman i sulkyn vann Sprinterpokalen.

Järvsö Anna

Järvsö Anna kom aldrig till start utan debuterade i avelsboxen redan som tvååring. Hittills har hon elva avkommor. Järvsöfaks är givetvis helt outstanding bland dem, men även Hammering och Klack Jo har visat framfötterna.

 

Järvsö AnnaTroll Jahn

Farfar till Järvsöfaks är ingen mindre än avelsgiganten Troll Jahn (e. Jahn Sjur u. Grans Turi) 27,3ak/521 178 NOK.  Den något oansenlige hingsten (mankhöjd 151 cm) startade flitigt och tillhörde under en tid de bättre i vårt grannland, men det var nog få som anade vilken betydelse han skulle få i aveln. Jag måste erkänna att jag tillhörde skaran av tvivlare.

De gånger jag fick möjlighet att studera hästen i lopp kunde jag konstatera att han var utrustad med en icke föraktlig speed, men samtidigt kunde han vika ner sig när det blev fråga om hårda slutstrider. Någon riktig hingstkaraktär kunde man inte heller påstå att han utstrålade.

Tänk så fel man hade. Troll Jahn blev en storstilad förvärvare som kom att prägla såväl norsk som svensk kallblodssport för lång tid framöver. Avkommor på bägge sidor om gränsen som är värda att nämna är Buaas Stjerna, Lappe Troll, Trollfager, Viljesterk, Rolex K., Valliano, Trons Trollmin, Buås Svarten, Polar Troll, Amagutten, Ravn Jahn, Polar Front, Järvsömålle, Perle Troll och Löbergs Troll.

 

Troll JahnLapp Nils

När det gäller morfadern Lapp Nils (e. Lapp Lasse u. Turita) så fattades det minsann ingenting när det gällde kapacitet. Han är en av de allra främsta representanterna för rasen genom alla tider i vårt land. Med en segerprocent på 53%, en platsprocent på 74% och intjänade 2 252 175 SEK under 80-talet var han i en klass för sig. I aveln blev han dock litet av en besvikelse. Förutom osäkre men kapable Lasso är det väl endast Lappnit, Lapp Maggen och Lappello som i någon mån låtit höra tala om sig.

 

Lapp Nils, Solvalla 1986Vinjänta

Vinjänta (e. Svintor u. Steggjänta) förblev ostartad. Hon har steggbestblod i ådrorna både på far- och morsidan. Hon lämnade 13 avkommor, vilka tog 45 segrar på 456 starter och tjänade 1 917 550 SEK. De främsta var Järvsöpålle, Järvar och Trollvina. Mormor till Vinjänta var snabbloppshästen Jäntungen som satt tydliga spår i svensk kallblodsavel.

 

JäntungenReitlisa

Reitlisa (e Lapp Lars u. Reitmolly) startade 220 gånger och vann 50 lopp. Hon fick rekordet 1.31, 6 och var bland annat trea i det norska Derbyt. Hennes helbror Reitlappen är far till framgångsrike premieringshingsten Dublan. Reitlisa är även mormor till för oss välbekante Krembest.

Svintor

Högättade Svintor (e. Bestmin u. Vinta) har samma mor som fenomenet Vintilla och avelshingsten Virmar. Han föddes 1967 och sprang under sin karriär in ansenliga 347 085 NOK. I Sverige har han lämnat publikfavoriten Svinten och snabblopparna Svintul och Kalle Dox.

 

SvintorAvlägsna ”släktingar”

Ja varför inte lite på skoj ta en titt i den nordiska mytologin och se vilka ”faxar” vi hittar. Rimfaxe är Natts häst som var dag galopperar ett varv över himlavalvet och dreglar fram morgondaggen i gräset. Rimfaxe betyder "den som har rim i manken". Skinfaxe, hästen med den lysande manen, är solens häst. Frejfaxe tillhörde asaguden Frö och har starka kopplingar till fruktbarhet.

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.