Travminnen

Travminnen

Glöm inte bort Callit

 

Callit

I raden av stjärntravare som förgyllt tillvaron för åtskilliga travvänner under de senaste decennierna har jag en känsla av att en av de främsta namnen lätt faller i glömska. Jag syftar på Callit, färjestadstränaren Karl O Johanssons stora och enda travare på elitnivå.

Billigt köp

Det var Kalle som rekommenderade Ingrid Christianson från Årjäng att köpa hästen efter Tibur och Cahoot-stoet Calotta när hästen var ett år och hon fick honom för blygsamma 30 000 riksdaler. Det visade sig vara en god investering då han redan under sin första säsong sprang in drygt en halv miljon. Uppfödare var Sigurd Nilsson i Töcksfors, vilken bland annat presenteras närmare i boken Travet i våra hjärtan.

I eliten direkt som treåring                                       

Efter endast några starter som treåring kunde man konstatera att det var fråga om en undantagshäst. Segrarna kom slag i slag och i sin femte start satte han svenskt rekord för treåringar över medeldistans med 1.17,5.

I Stora treåringspriset på Romme ledde han från start till mål och besegrade klart sin värste motståndare Persing J:r. Den senare fick revansch i Nordiska treåringspriset på Färjestad där Callit slutade tvåa efter att ha dragits med aktionsproblem.

Callit blev favorit i Kriteriet sedan han sopat mattan med konkurrenterna i kvalet. Han satt snart i spets i det klassiska loppet, men fick hårt tryck av Tangens och Scooter. På upploppet var han trött och slog på en galopp, men hittade ner i trav och kunde rädda tredjeplatsen.

Världsmästare

Som äldre etablerade sig Callit i den yppersta eliten med segrar i Årjängs Stora Heatlopp 1987 och 1988, Hugo Åbergs Memorial, Forus Open och flera andra större uppgörelser. Hans tveklöst största triumf var dock när han som första svenskfödda travare blev världsmästare i VM-loppet på Roosevelt Raceway 1987 genom att besegra franske Potin d´Amour.

Fours Open 1988Vinstrikast

När Callit lade skorna på hyllan var det som Sveriges vinstrikaste travare genom tiderna med sina 8 798 165 SEK. På 109 starter blev det 65 segrar, 20 andra- och nio tredjeplatser. Han hade även rekordet när det gäller antalet segrar inom V65 - 27 stycken. Hans rekord blev 1.12,4a.

Flopp i aveln

Callit blev ingen höjdare som avelshingst. Han fick 256 avkommor, av vilka endast en lyckades bli miljonär, Call on Valentine.

Tibur

Callits helfranske far, Tibur (e. Fandango u. Hellenienne) var själv en duglig tävlingshäst, men som beskällare kom han att tillhöra de absolut främsta i vårt land. Jag nöjer mig med att nämna några som förutom Callit visat sig på styva linan nämligen Piper Cub, Lady Snärt, Emile, Big Spender, Prince R.S., Mustard, Great Brodde och Tres Solide L.

Tibur

 

Erik Widén

 

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.