Travminnen

Travminnen

Fransk styrka avgjorde Juliloppet

 

1966 var det år då:

* TV- versionen av August Strindbergs ”Hemsöborna” började sändas i svensk  TV
* En folkstorm utbröt när Per Oscarsson klädde av sig i bara kalsongerna i Hylands hörna.
* Den lägsta lufttemperaturen någonsin uppmättes i Vuoggatjålme -53 grader.
* Det första exemplaret av stridsflygplanet Viggen lanserades.
* Ove Kindvall såldes från Norrköping till Feyenoord för ofattbara 200 000  kronor
* Samuel Beckets ”I väntan på Godot” hade premiär på Dramaten med Ernst Hugo Järegård och Jan-Olof Strandberg i huvudrollerna.

För egen del har jag mer eller mindre klara minnen av ovanstående händelser och blir emellanåt påmind om dem genom de tillbakablickar som visas i olika TV-program. Som traventusiast hamnar dock flera av dem emellanåt i skuggan av de hästar och lopp som etsat sig fast i minnet från detta år. Ett av de senare är Juliloppet på Örebro.

 

Örebro, Juliloppet 1966Populära drabbningar

Juliloppet var utskrivet som poänglopp. Tävlingsformen, som inledningsvis till en del berodde på hästbrist, blev under 60-talet mäkta populär, inte minst för att man kunde beskåda och spela på sina favoriter vid två tillfällen. Två avdelningar över 1600 respektive 2100 meter med ett tillägg var konceptet denna gång.

Hemmaseger i korta avdelningen

Ragnar Pettersson bakom Eko Will utnyttjade springspåret perfekt i den första avdelningen och sprintade till ledningen med The Talisman (Per-Olof Gustafsson) och Doctor Rodney (Håkan Wallner) i nära anslutning. Den senare sinkades dock av ett galoppinslag i första böjen och föll tillbaka något. Inledningsvarvet klockades till mycket måttliga 23,1. Franskstammade Paliron (e. Huron de Corselle u. Hésitation) med Kurt Mohlin i vagnen stod för en
rykande avslutning, men förmådde inte riktigt hämta in de två längder som Eko Will skaffat sig in på upploppet. Doctor Rodney reparerade sin markförlust strålande och delade tredjeplatsen med tilläggsbelastade Rodney Key (Uno Swed), medan Locotime (Ivar Kilström), även han från tillägg, mest höll farten.

Ett annorlunda scenario

I och med att Eko Will galopperade strax efter start från sitt femtespår i den andra avdelningen blev det en öppen fråga om vem som skulle hålla i taktpinnen. Darn Ealy (Birger Widell) spårade till en början, men felade bort sig i andra svängen till förmån för Paliron, som kunde glida till ledningen och sedan hålla ett konstant 20-tempo. Locotime var snabbt framme som femtehäst från 20-fållan och såg ett tag ut att bli segerfarlig då han fick närkontakt med ledaren, men Paliron försvarade sig tappert och kunde hålla undan till en knapp vinst. Rodney Key avslutade anständigt som trea utan att övertyga.

Slutresultat

1 Paliron 1.20,5
2 Eko Will
3 Rodney Key
4 Locotime
5 Doctor Rodney

 

PalironPaliron

Fuxige Paliron (e. Huron de Corcelles u. Hesitation II) importerades från Frankrike 1965 utan större bedrifter i födelselandet. Han var kanske ingen av dåtidens största stjärnor, men kämpade effektivt i snabbloppen under 60-talet för olika ägare och kuskar (Gösta Nordin, Harry Lindblom, Kurt Mohlin). Större segrar som han hemförde var Påskägget, C Th. Ericssons Memorial, Bollnäsloppet, Juliloppet, E.J:s Guldsko och Mälarpriset. Hans rekord blev 1.17,8a

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.