Travminnen

Travminnen

Finskt trav i backspegeln

 

Mina besök på finska travovaler är hittills relativt få och några ligger ett bra stycke tillbaka i tiden, men jag har ändå hunnit snappa upp ett och annat om finskt travsport och även dokumenterat med en del bilder.

Storstadsarena med småbanekaraktär

Jag minns ett besök på numera nerlagda Kottby utanför Helsingfors i mitten på 70-talet, dit man tog sig i en skraltig spårvagn. Det rörde sig om ett helt vanligt vardagstrav. Kallbloden dominerade och det var ingen större klass på hästarna. Entusiasmen hos den relativt stora publiken var det dock inget fel på även om vissa i sanningens namn verkade något överförfriskade. Ekipagen möttes av allt högre tillrop ju närmare målpassagen de kom och svordomar blandades med hejaramsor. Man fick ett intryck av att vara på en landsortsbana trots att man befann sig i en av Helsingfors´ förorter.

 

Kottby 1975
Kottby

Lite historik

Liksom här hemma började kappkörningen med travhästar på frusna vattendrag. De första tävlingarna hölls på inte helt okända Aura å i Åbo 1817. Först mot slutet av samma århundrade iordningställdes en landbana utanför Helsingfors. Huvudstadens nuvarande travbana, Vermo, tillkom så sent som 1977.

Det ojämförligt största begivenheten i finskt trav är Kungstravet för kallbod. Det arrangerades första gången i Lahtis 1924 men alternerar numera mellan flera banor. Följande kända travare har triumferat i Kungstravet med antalet segrar inom parentes: Vieter (5), Vekseli (5), Patrik (4), Viesker (5), Saran Salama (3) och Erikasson (2).

 

Vermo
Vermo

 

Kändisar i travvärlden

Jorma Kontio, Pekka Korpi, Veijo Heiskanen, Timo Nurmos, Kai Widell. Timo Nurmos och Kari Lähdekorpi är för oss välkända namn i travcirkusen och bland de fyrbenta aktörerna på varmblodssidan kan nämnas Charme Asserdal, Keystone Patriot, BWT Magic, Houston Laukko, Etain Royal, Simb Chaplin, Express Merett och Passionate Kemp.

 

Charme Asserdal
Charme Asserdal

 

Två storstjärnor

Bland de finska travare jag stiftat bekantskap med utkristalliserar sig två som prestationsmässigt höjer sig något över de övriga, Charme Asserdal och Viesker.

Charme Asserdal (e. Train Bloc u. Numancia) såg världens ljus på Knapegård i Torslanda 1973. Hon köptes över till Finland på en auktion för en blygsam summa av Timo Eve och fick med Heikki Korpi vid tömmarna en strålande karriär som kom att innehålla ett flertal segrar i såväl inhemska som europeiska storlopp. I sitt hemland blev hon en publikmagnet som lockade massor av folk till de banor hon startade på. Hon fick rekordet 1.13,9ak och sprang in 3.162.125 kronor.

 

Viesker

 

Viesker (e. Vokker u. Vieska) var under många år kungen bland de finska kallbloden och ansågs länge oövervinnerlig även vid möten med svenska och norska representanter för rasen. Han blev den förste i sitt slag att underskrida drömgränsen 1.20 när han år 2002 på Mikkeli noterade 1.19,9. Till Elitkampen på Solvalla 2002 kom han som femfaldig vinnare av loppet, men fick då ge sig för Järvöfaks efter en nervpirrande upploppsduell. Totalt tjänade Viesker över 10 miljoner kronor på 169 starter. Endast 13 gånger hamnade han utanför topp tre.

Numera koncentrerar sig Viesker på avelsarbete, en syssla som han tillämpade även under sin aktiva tid.

 

Erik Widén

 

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.