Travminnen

Travminnen

Kända namn i Aprilpokalen 1964

 

Aprilpokalen

Endast sju hästar kom till start i Aprilpokalen på Färjestad 1964 över 2700 meter. Störst intresse tilldrog sig franskstammade Lowton, som för sin ägare/körsven Torsten Bolinder i stort sett sopat rent i snabbloppen på Örebrobanan och nu seglade upp som stor favorit. Övriga deltagare var Gundalf (Kurt Lindblom), Trick (Svenning Eriksson), Agget (Bertil Rogell), Ondées deu Clos (P.O.Gustafsson) och Scott (Bernt Sahlin).

Lowton tar över

Kurt Lindblom försvarade innerspåret med Gundalf och behöll ledningen i ett halvvarv för att sedan släppa till starke Lowton. Likaledes franskättade Ondée du Clos placerades så småningom utanpå den nye ledaren med Agget i rygg och Trick invändigt i tredjepar.

Enkel triumf

Över upploppet gjorde Ondée du Clos ett fruktlöst försök att komma till tals med Lowton, men det resulterade i att han taktade ur, tog några galoppsprång och fick vara tacksam för andraplatsen. Åt Lowton fanns inget att göra. Agget spurtade vasst efter en trög start och slutade trea före Scott och Gundalf.

 

Aprilpokalen 2

 

Något om kuskarna

Kurt Lindblom, är en av örebrotravets färgstarkaste personligheter. Med hästar som Gundalf, Lotus, Nelson III och Axelvin skördade han flera triumfer inte bara på hemmabanan. Han hade massor av idéer när det gällde träning och utrustning, även om de inte alltid gick att realisera. Kurts bröder, Knut, Olle och Harry, etablerade sig också som tränare liksom nästa generations Carl-Erik och Åke har med bravur fört det lindblomska arvet vidare.

Svenning Eriksson är väl mest känd som körsven till Lill Mavil, vars magnifika segrar i Färjestads Jubileumslopp, Harald Westlins Minneslopp och Åby Stora Pris för alltid skrivit in henne i svensk travhistoria.

Bertil Rogell var under ett antal år försteman hos Uno Swed och fick av denne förtroendet att köra flera kapabla hästar, vilket han gjorde med stor framgång. Han fortsatte sedan som egen tränare.

Sivert Nordmark kamperade ihop med sin mer kände bror, Bert Nordmark, ”Trollkarlen från Grängesberg”. Denne frispråkige dalmas härjade friskt i storloppen med hästar som Rapid Boy, Grey Brodde och Harka Sund under 60-och 70-talet och var en färgklick både på och utanför banan.

Per-Olof Gustafsson och Bernt Sahlin var kända travprofiler på sina hemmabanor Örebro respektive Arvika. Den senare ägde och körde själv kapable men osäkre snabblopparen Scott, vilken deltog i loppet ovan.

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.