Travminnen

Travminnen

Två solvallaprofiler

 

Ibland är det inte de allra största stjärnorna som framträder på näthinnan när man tänker tillbaka på de kusar som passerat revy under mina många besök på huvudstadsbanan. Varför man minns vissa hästar bättre än andra är inte alltid så lätt att förklara. Kanske har det med utstrålning att göra eller att de vid något tillfälle åstadkommit prestationer långt utöver det vanliga. Två som jag fortfarande har goda minnesbilder av är Xanthe och Espri.

Xanthe

Xanthe segrade 52 gånger och sprang in drygt 800 000 SEK. Han föddes 1960 och ägdes av Robert "Robban" Westergren från Järfälla, vilken, åtminstone till en början, var ordinarie körsven. Så småningom begåvades Xanthe med många olika chaufförer. En av dem var Ragnar Thorngren, som öste idel superlativer över hingsten sedan han sensationellt vunnit SM 1971 till nästan 100 gånger pengarna. Lyon (Olle Elfstrand) var här storfavorit, men hade lika lite som övriga ekipage något att sätta emot när Ragnar satte in stöten över upploppet.

 

Xanthe

 

Årjängsseger

Bland Xanthes meriter kan nämnas segrarna i Oslo Grand Prix, Mälarpriset och Årjängs Stora Heatlopp 1967. Dessutom var han en flitig deltagare i Elitloppet, dock utan att kunna sätta pricken över iet. Årjängstriumfen minns jag särskilt väl emedan det utmynnade i en rasande duell med en av mina andra favoriter, Lill Mavil. Lill Mavil vann det första heatet efter en stark avslutning sedan Xanthe kommit loss för sent och blivit något störd av ledande Darn Early, när denne galopperade i slutsvängen. Robban fick revansch i det andra heatet efter att ha svept till ledningen när 300 meter återstod och sedan bestämt svarat ut Lill Mavil över upploppet. De två första i mål noterade fina 16,6 rep 16,7 medan trean Gallant Victory (Karsten Buer) fick 16,9.

 

Årjängs St Heatlopp 67

 

Skiljeheat

Så var det då dags för skiljeheat. Som så många gånger förr blev det ett rent taktiklopp i masktempo. Xanthe behöll initiativet från sin innerspår med Lill Mavil i rygg. Första varvet avverkades efter kilometertiden 1.30, och det var först in på upploppet som det blev fart på tillställningen. Lill Mavil sög sig allt närmare, men Xanthe höll undan med huvud och hals (se bilden) och segern var aldrig riktigt i fara. 
Espri

Espri minns jag mest för hennes förstklassiga spurtegenskaper, eller man kanske hellre ska säga speedresurser, vilka kunde utnyttjas i olika skeden av ett lopp. Helst skulle hon dock ligga still tills uploppet, för att det något humörbetonade stoet skulle utnyttja sina resurser. Att Espri hanterades av Sven "Ludde" Karlsson, en tränare med ganska liten rörelse och så gott som okänd utanför Solvalla, medverkade nog också till att hästen uppmärksammades av hemmapubliken.

 

Espiri

 

14 sista 7

En prestation som väckte beundran var när Espri utvändigt tog ner Roy Deaner efter att de sista 700 meterna avverkats efter för den tiden fenomenala 1.14. Att kortspeediga Espri kunde ta ner spetsande Roy Deaner, som Sören Nordin tillåtits hålla ett högst modrat tempo med var överraskande för många.

Stor sensation

En betydligt större överraskning stod Espri för under Elitloppsdagen 1964. Loppet hette Solvallas Majpokal och var utskrivet för 4- och 5-åriga hästar. Det skulle enligt alla expertis stå mellan Lady Tyson (Johannes Frömming) och Frances Nibs (Olle Andersoon). Övriga deltagare var Xanthe (Yngve Eriksson), Pim III (Gunnar Nordin) och Gay Gal (Gösta Nordin). De två sistnämnda stod med 20 meters tillägg över 2 200 meter.

 

Solvallas Majpokal 64

 

Espris speed talar

Efter att Xanthe startfelat tog Lady Tyson kommandot. Hon fick dock inte ligga ifred, för redan efter ett halvvarv kom Frances Nibs farande och tryckte upp tempot. Genom sista sväng hade Frances Nibs övertagit taktpinnen, men Lady Tyson var långt ifrån slagen och man bespetsades på en upploppsduell mellan huvudfavoriterna. I deras kölvatten hade emellertid ”Ludde” serverat Espri en perfekt resa, och när han lät henne speed tala fanns inget försvarsvapen. Lady Tyson klarade andraplatsen före Frances Nibs och Xanthe, vilken gjorde en strålande upphämtning efter startfadäsen. Oddset på Espri i det lilla fältet, 12.36, vittnar om hur lite betrodd hon var.

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.