Travminnen

Travminnen

Topputdelning på hemmaplan

Topputdelning på hemmaplan

 

Med sju championat under åren 1977-1986 var Magnus Sandgren under ett decennium det stora namnet på Kalmartravet och att hans hästar höll rikstotoklass fick man ett klart bevis på när Kalmar körde sina V65-tävlingar den 21 juni 1981(delad omgång med Hagmyren). Inte mindre än tre hästar fick han segerdefilera med, och endast en av dem var favorit och en mycket knapp sådan.

Fransk styrka avgjorde
Segerraden inleddes med överraskningen Plus Etoile (odds 10,78). Magnus avancerade tidigt med den starke halvfransosen (e.Pluvier III u. Country Star) och övertog ledningen efter ett varv för att på upploppet med viss möda hålla ettrigt anfallande Poljett (Sven-Erik Landin) från livet.

Spets och slut
I Gulddivisionen fick Sandgren ledningen gratis med Clipper Key (odds 4,71)när Lullwater galopperade och kunde maska bort första varvet som avverkades i 20-tempo. Calpam och First Harold belade platserna närmast, men var chanslösa att utmana ledaren efter en avslutande 15-runda. Betrodda Laban Laylock och Champis Brunn ägnade sig åt startgungor, medan Don Kentucky som slagen tog till galopp mitt på upploppet.

Även i Stodivisionen över 2640 meter blev det hemmaseger. Magnus placerade här Kontiki C. i tredjepar utvändigt och kunde sedan i en stark avslutning reglera Bonne Moria och Beuty Love till 8.58 i odds.

Moralisk vinnare
Man bör använda begreppet”moralisk vinnare” med försiktighet, men faktum är att Magnus Sandgrens andra uppsittning, Emelius Bunter, efter en rejäl startgalopp reparerade fadäsen på ett sådant sätt att han troligen varit vinnaren utan malören. Nu vann i stället Alvhaga Aragorn (Roger Jonsson) lite tursamt sedan Marque felat i vinstläge 400 kvar.

Tänarföredöme
Magnus Sandgren var känd för sitt speciella sätt att träna, bland annat ridtränade han hästarna i djup sand, och var inte främmande för att testa olika typer av utrustning. Exempelvis firade en av hans bättre travare, Marcon Lep, stora triumfer utrustad med hackamore (ett slags stångbett). Magnus är numera pensionär, men finns till hands på sin gamla gård, Bredavik, där han bistår Mats Svanhall, och dessutom är ägare till Brave Sand.

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.