Travminnen

Travminnen

Zolimit överlägsen i kriteriet 1968

 

1968 års upplaga av Svenskt Travkriterium såg en av loppets mest överlägsna vinnare i Zolimit. Den Sören Nordin-tränade hingsten fullkomligt krossade alt motstånd, men inledningen av loppet fick favoritspelarna (odds: 1,72) att för en stund sätta hjärtat i halsgropen.

Inledande markförlust

Det började som sagt illa för Zolimit, som från sitt innerspår slog på en startgalopp. Sören parerade skickligt, fick ner hästen i trav relativt snabbt och hamnade som fyra på innerspår. Någon risk för att bli instängd förelåg dock inte då Athos (Gunnar Nordin) drog hårt i ledningen med Jocko Amore (Sten Helt), Elvis S. (Hans Svensson), Zolimit och Vilde Ville (Torsten Jansson) på ett pärlband bakom.

Avancemang och ledning

När ett drygt varv återstod hade Zolimit avancerat fram till och satt press på ledande Athos, vilken hade gjort sitt redan 500 kvar. Upploppet ned ökade Zolimit avståndet till de övriga och vann med många längder.

Jocko Amore höll bra till andraplatsen före en tapper Vilde Ville, som fått traska i tredjespår under en större delen av slutrundan. Julius Fibber (Håkan Wallner) slutade fyra efter att ha galopperat bort ca 30 meter. Femteplatsen togs av Elvis S. före en mycket trött Athos.

Zolimit (e. Limit u. Miss Zokor) gjorde 76 starter, varav 28 slutade med seger. Han noterade 1.17,5 med voltstart och 1.15,6 med bilstart. Prissumman slutade på 381.200 kronor.

Limit

Zolimits far, Limit (bild) (e. Tannhäuser u. Limfa) är intressant på flera sätt. Han var född i Sovjetunionen och importerades till Sverige via Finland, där han som tvååring segrade i samtliga av sina tolv starter. För sin ägare/tränare Bert Adolfsson utvecklades han till en av landets bästa hästar och segrade bl a i Ådalspriset på Dannero och Malmloppet i Skellefteå.

 

 

Så småningom övertog Sören Nordin tömföringen och storloppstriumferna fortsatte. Sin sista start gjorde han som nioåring 1970. Som avelshingst fick han omkring 350 avkommor, av vilka Gey Axtorn, Zolimit och Putte Limit blev de vinstrikaste.

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.