Travminnen

Travminnen

Big Elma för hela slanten i Smedträffen

 

Heatlopp för 5-åriga och äldre skandinaviska samt 4-åriga och äldre utomskandinaviska hästar. 1600 m. Lika start (Autostart). Insats 300 kr. (Oplacerade hästar halv insats). Priser:
10.000 – 5.000 – 2.500 – 1.500 – 1.000 kr. Lagerkrans till segrande häst. Minnespris till segrande hästs ägare och körsven.

Ja så såg propositionen ut för Smedträffen på Sundbyholm den 25 april 1971. Startlistan för första heatet omfattade följande ekipage:
1 I.S., Åke Bengtsson
2 Mary Poppins, Kent Johansson (Bengt Nilsson)
3 Darren Hanover, Sören Nordin
4 Big Elma, Stig H. Johansson
5 Rondo, Torbjörn Forslund (Jan Ödquist)
6 Cirene Bunter, Olle Lindqvist (Lindqvist/Nordin)
7 Xanthe, Rolf Regnér (R. Westergren)

Flip och flop

Darren Hanover och Big Elma var de stora favoriterna i loppet såväl i förhandstipsen som på toton. Det skulle visa sig att den ena trivdes som fisken i vattnet med förutsättningarna medan den andra kom att agerade långt under pari.

Big Elma från start till mål

Någon spetsstrid blev det aldrig fråga om i första heatet av Smedträffen. Big Elma gled enkelt till ledningen och Stig H. kunde strypa tempot till 1.23 första varvet. Darren Hanover backades ner i rygg på ledaren, men hade inget att ge när han fick fritt fram och slutade som blek femma. Andraplatsen togs av Xanthe, vilken avslutade raskt efter en resa i andra ytter. Cirene Bunter var tapper som trea efter att ha vandrat utvändigt om ledaren hela vägen. Galoppörer i loppet var I.S. (starten), Mary Poppins (300 kvar som slagen) och Rondo (starten).

Vinnaroddset blev 2,12, platserna 15 – 23 – 27 och vinnartiden 1.21,8 efter en sista femhundring på 17,4.

 

 

Heat 2 – samma visa

Även då hästarna möttes för andra gången flög Big Elma till ledningen, denna gång med Mary Poppins utvändigt och Xanthe i rygg. Darren Hanover bidade sin tid utvändigt i fjärdepar, men när Sören vred ut i tredjespår genom slutsvängen hände ingenting och ekipaget slutade jumbo. In på upploppet bjöd Xanthe och I.S. upp till strid, men ledarinnan
höll undan relativt säkert (se bild överst).

Vinnaroddset stannade denna gång på 1,83 och kilometertiden för de tre första i mål blev 1.19,8.

Slutresultat:
1. Big Elma
2. Xanthe
3. I.S.
4. Cirene Bunter och Rondo

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.