Travminnen

Travminnen

Super Light – en liten kämpe med fighterhjärta

 

Så värst många var det nog inte som i Super Light såg en blivande stjärna efter hans insatser under debutsäsongen som treåring 2001. Den lille krigaren – blott 157 cm hög – kom dock att utvecklas till en av landets främsta och inte minst uppskattades hans fighteranda, vilken många världsstjärnor fick erfara.

 

 

Det var på Vincennes vintermeeting 2003-2004 som travfolk över stora delar av Europa fick upp ögonen för hästen. Fyra raka segrar blev det på Paris-banan, men det var framför allt den sista av dem, Prix du Bourbonnais, som delades med Mara Bourbon, som kom att leva kvar på näthinnan. Hela den franska traveliten med Jag de Bellouet och Kesaco Phedo i spetsen ställdes mot en kvartett svenskar:
Gigant Neo, Dumle Loss, Giant Superman och Super Light.

Det såg länge hopplöst ut för de svenske som satt inträngda mitt i fältet, men i sista kurvan trocklade sig Jörgen Westholm ut med Super Light och sög sig allt närmare titelförsvararen Jag de Bellouet, vilken fick stryka flagg mitt på upploppet. Bakifrån kom dock Mara Bourbgon med en mäktig slutrökare och verkade ha greppet strax före mål. Super Light vägrade dock ge sig och kontrade till delad seger.

På nordisk mark minns man honom framför allt som segrare av Oslo Grand Prix och han hemförde även Ådalspriset. Totalt inbringade hans 142 starter (38 segrar) 11 540 111 SEK och hans snabbaste tid blev 1.10,8ak. Super Light fick endast 66 avkommor med B.B.S.Sugarlight i en klass för sig.

Super Light är fallen efter välbekante topphingsten Super Arnie. Modern, ostartade Orient Broline, hade i Ogorek en far som segrade i flera högt daterade löpningar som 4-åring och som äldre bland annat vann Oslo Grand Prix, Prix de Bretagne och Grand Prix du Sud Oest. Av Orient Brolines 13 avkommor av blandad kvalité är Super Light den klart bäste.

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.