Travminnen

Travminnen

Moe Vilja – ett fölsto av toppklass

 

Lund Blessa

När Tor-Martin Moe inhandlade Lund Blessa var det i första hand med tanke på avel, inte minst för hennes utsökta stam med unghäststjärnan Kinge Balder som far och fenomenala avelsstoet Solbergstjerna som mor. Nu visade det sig att Lund Blessa, vilken som tvååring handhades av Walmann/Thoresen, var en mycket kapabel travare med segrar i 3-årsstjernen och Kongepokalen som tre- respektive fyraåring. Slutfacit blev: 19 segrar på 57 starter, rekord 29,2ak, prissumma 658 910 NOK. Hon gjorde sin sista start som sexåring i december 1989.

Moe Vilja

Lund Blessas förstfödda, Moe Vilja, hade alla förutsättningar att bli en stjärna och visade redan som tvååring upp stora fartresurser. Hon vann alla sina starter som tvååring och satte norskt rekord med 1.38,4v. Som treåring blev hon vinstrikaste sto med fyra segrar på tio starter och 274 000 NOK insprunget. Som fyraåring började den hårda matchningen ta ut sin rätt och hon fick övergå till avel som femåring. Moe Vilja tjänade 510 200 NOK och fick rekordet 1.31,0am. Av hennes 12 avkommor har tio startat och hon har för sin nedärvning tilldelats titeln Elite i Norge.

 

 

Moe Odin

Moe Viljas första avkomma blev Moe Odin (e. Elding) född 1997. Han är en av Norges bästa kallblod genom alla tider och i början av 2 000-talet klar tvåa efter Järvsöfaks, vilken då var den stora dominanten. Moe Odin tjänade 10 020 332 NOK, travade snabba 1.19,2ak och segrade i 92 av sina 160 framträdanden. Han är även avelschampion i Norge sedan flera år tillbaka och har tagit över kronan efter sin far Elding.

 

 

Övriga avkommor

Högst aktuelle Moe Svarten (e. Åsajerven), som i dagsläget hävdar sig gott i kallblodseliten och redan är på väg mot två miljoner i prispengar är den mest framgångsrike efter Moe Odin. Han lever på sin styrka och har vid flera tillfällen besegrat de allra bästa i rasen. Över en miljon har även Moe Njord (e. Spang Best) tjänat, en slitare strax under snabbloppsklassen. Moe Granar (e. Braute) var sent utvecklad och blev dessutom knäopererad. Efter en sejour i Rogaland hamnade han i Nord-Norge där han svarade för flera fina prestationer och kom att tjäna 1,5 miljoner.
Moe Vilje (e. Lykke Gutten) var synnerligen talangfull son unghäst, men mosvarade inte förväntningarna då han längre fram i karriären kom att sakna ”vinnarskalle”. Moe Argr (e. Elding) blev en nyttig häst som sprang in 915 000 NOK och som snabbast noterade 1.23,1am. Moe Sigyn (e. Elding) hade en viss talang men för mycket nerver när det blev fråga om tävling och fick övergå till avel. Stona Moe Svalin (e. Spikeld) och Moe Menja (e. Mörtvedt Jerkeld) blev tidigt satta i aveln då de av olika anledningar inte tålde träningen. Detsamma gällde Moe Fjalar (e. Mörtvedt Jerkeld) och Moe Syn (e. Norheim Faksen). Den sistnämnda fick ryggproblem och betäcktes som treåring.

 

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.