Travminnen

Travminnen

Plurus – fuxen med rekordkarriär |


 

Plurus (e. Solo u. Zingva) är den häst som tävlat flest säsonger i Sverige (1951-1964).
Han fick dispens att tävla som 16-åring eftersom han bedömdes som fullt frisk och föga sliten för sin ålder. 1964 sänkte STC den övre åldersgränsen till 15 år. Inte mindre än 397 starter blev det för Plurus och 97 slutade med seger. I 50% av starterna placerade han sig bland de tre främsta. Prissumman kom att uppgå till 259 530 SEK – en imponerande summa med tanke på att det var ett 60-tal år sedan – och rekordet 1.31,6 sattes som 15-åring.

Paul Oscarsson

Uppfödare, ägare, tränare och körsven till Plurus var Paul Oscarsson, hemmahörande i Liden, en liten ort vid Indalsälven några mil från Sundsvall. Han inledde sin karriär inom travsporten som lärling på Bergsåker och tog som 20-åring 1938 sin första seger. Under Plurus tävlingstid var han fortfarande amatör och blev profesionell tränare först 1968. 1980 blev han med över 600 segrar Bergsåkers segerrikaste tränare genom tiderna. Han avled år 2000 i en ålder av 82 år

Från Zingva till Plurus

Zingva (e.Munter) hamnade hos Paul sedan ägaren saknat möjlighet att ta hand om henne. Hon visade inga som helst anlag för trav och det var först efter övertalning från en släktings sida som Paul lät betäcka henne med Solo. Zingva fick efter Plurus endast en avkomma, Circus (e.Glans) som endast tjänade 16 255 SEK.

Plurus kom till världen 1948. Debuten som treåring väckte inte några större förhoppningar om framtida stordåd på tävlingsbanan. I sina två starter mäktade inte hästen med att trava fortare än 2.15. Efter gedigen grundträning i form av skogsarbete kom dock Plurus som fyraåring tillbaka som en ny häst, vilket resulterade i fem första- och fem andraplatser på 15 starter.

Meritlista

Jag fick endast uppleva Plurus på banan vid två tillfällen, det ena vid en av hans få starter på Solvalla en kall vinterdag, då han kämpade mot övermakten från digra tillägg, det andra i samband med Bergåkers Stora Heatlopp 1961 då han i snabbloppet från 40 meters tillägg plockade ner länge ledande Bickel (Holger Nilsson). Som synes på bilden är det mycket luft ner till trean, Solsticka (Gustav Eklund). I det slagna fältet fanns för övrigt Refuxa (SM-vinnare), Jäntungen (stammor till Järvsöfaks) och Solbergsgutten (svensk rekordhållare).

Plurus triumferade inte så ofta i de allra största kallblodsloppen delvis beroende på att dessa ofta kördes över medel- eller långdistans. Plurus kom främst till sin rätt över sprinterdistans, där hans speed och startsnabbhet kunde utnyttjas. Han blev dock trea i SM 1961 efter Fixola och Remus och trea i Sven O. Perssons Minne i Östersund. Dessutom segrade han i Solängets Nordsvenska Elitlopp 1955 och 1960 och Wolrad Holmlunds Minneslopp 1960.


Uthärdade inte pensionärslivet

När fuxvalacken Plurus lade skorna på hyllan var det meningen att han skulle få åtnjuta sitt otium i gröna hagar efter väl förrättat livsverk, men dessvärre tacklade han av alltmer och klarade inte av omställningen till pensionärstillvaror. Suget till tävlingsovalen gav sig bokstavligt till känna genom hästens gnäggande när hästbilen lämnade gården. Till slut bestämde sig Paul för att låta sin vapendragare gå till de evigt gröna ängarna. Efter Plurus död 1966 hedrades han med ett minneslopp på Bergåker, senare omdöpt till Paul Oscarssons Minne.

 

Erik Widén

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.