Travminnen

Travminnen

Hingstutsläpp

Hingstbete

 

Frustande, gnäggande, sparkar och bett, stegrande hästar, tjuvknep och lömska påhopp, picknick i gröngräset, begeistrade åskådare. Det som kortfattat beskrivs är några minnesbilder från de traditionella hingstutsläppen i Fallsbjörken och Böle utanför Leksand, men kunde lika gärna härröra från liknande evenemang, vilka tidigare bedrevs på ett flertal platser runt om i landet.

Numera tenderar dessa folkfester att bli allt färre. Orsakerna är flera. Hästarna har blivit alltmer tämjbara, många så kallade arbetshästar har försvunnit och travhästar tränas och tävlar allt tidigare, vilket inte ger utrymme för någon längre betesgång.

Fördelar
Förutom själva betet och den motion hästarna erhåller, i synnerhet om de har tillgång till kuperad skogs- och betesmark, är det nyttigt för de unga sprakfålarna att få mäta sina krafter mot varandra. Många hästar blir fogligare att hantera och uppför sig bättre tillsammans med andra hästar. De har lärt sig att inte ensam vara herre på täppan.

Nackdelar
En viss skaderisk, uppkomna av bett eller sparkar, finns alltid liksom sviter efter mygg- och bromsbett. Dessutom kan vissa hästar magra ur om betet är mindre näringsrikt eller om de sysselsätter sig alltför mycket med andra aktiviteter än att beta.

 

Hårda tag

 

Hingstbete i Dalarna
Av de hingstbeten som jag utnyttjat för mina unghästar har Böle och Fallsbjörken varit de mest minnesvärda. De ligger nära varandra i höglänt fäbodsnatur nära Leksand. De ystra unghingstarna höll till i Böle medan stona släpptes på bete i Fallsbjörken under betydligt lugnare former. Den ljusgrå hästen som syns på bilderna är min egen Tofte King.

Lugnet efter stormen
Unghingstarna brukar ta uppåt en vecka på sig innan kampen om kungakronan rasat ut och rangordningen fastställts. Sedan inträffar, som genom ett trollslag, något märkligt. Forna antagonister blir helt plötsligt vänner, nya kontakter knyts och hela flocken bildar en enda stor familj, vars medlemmar vänslas och utbyter allehanda kärleksyttringar.

 

Erik Widén

 

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.