Travminnen

Travminnen

En chansning som höll

 


Jan ”Lillen” Ödquists snabba men osäkra Zipora (e. Scotchman u Lady Will) var en flitig deltagare i snabbloppen på Solvalla i början på 60-talet. De gånger stoet hade lämnat galoppskorna hemma och fick bestämma i ledningen var hon svår att komma till tals med.

Nervös småspelare

I snabbloppet på Solvalla den 5 februari 1961 hade Zipora begåvats med springspår över 1700 meter. Som studerande var min plånbok på den tiden allt annat än stinn, och jag var inte lite nervös när jag efter provstarten gick och spelade hela 30 kronor vinnare på henne.

 

 Solvalla, 5 februari 1961Spekulationer inför loppet

Av konkurrenterna var totofavoriten Roulette (Sören Nordin), Cambridge (Lars-Erik Gren) och tilläggshästen Gibs Bulwark (Folke Björnstedt) de som jag hade mest respekt för, men betydligt mer fruktade jag för loppets inledning. Satt Zipora i spets och höll sig i trav genom första sväng borde chansen vara god, men det hela kunde lika gärna sluta med galopp eller en förhatlig position i dödens, vilket inte var hästens likör.

 

ZiporaDrömscenariot slog in

”Lillen” satte allt på ett kort från start och lyckades komma ner till sarg och tät före första böjen. Roulette hakade visserligen på, men Ziporas segdragning sista 700 tog gadden ur favoriten, som på den allra sista tampen även fick ge sig för Cambridge. Klungspurten vanns av Gibs Bulwark före Citronella (Robert Westergren och Earl Abbey (Olof Persson).

Oddset 3,78 var väl inget att hövas över, men drygt en hundralapp i vinst värmde i vinterkylan.

 

Erik Widén

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.