Travminnen

Travminnen

Tilly – ett begrepp i svensk travsport

 

Ett namn som förekommit flitigt i travprogrammen och andra travrelaterade media det senaste halvseklet, inte minst när det är fråga om större lopp, är Tilly. Victory Tilly behöver väl ingen närmare presentation såsom Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna och under en tid världsrekordhållare, men han är inte ensam bland de travare som tack vare ett gediget avelsarbete skördat lagrar för uppfödarna.

 

Victory Tilly

 40-årig tradition

Det hela började för drygt 40 år sedan när Hans-Gunnar och Kerstin Tillander förvärvade gården Stora Ellinge i Almunge. Paret satsade tidigt på korsningar mellan franska och amerikanska travare, vilket snabbt gav goda resultat och numera bejakas av de flesta uppfödare.

Misti Iran – en guldgruva

Misti Iran (e.Iran Scott u. Mistinguett), ett långklivande sto strax under den yppersta eliten, blev inkörsporten till familjen Tillanders framgångsrika karriär inom travsporten. Hon tränades till en början av Folke Sjöberg, men det var Gunnar Nordin som kom att sköta tömföringen under största delen av hennes aktiva tid.

 

Misti Iran

 Styrkefenomenet Micko Tilly

Misti Iran blev mor till Micko Tilly (e. Frances Nibs), vilken redan som unghäst visade sina stora talanger. Micko Tilly fick visserligen stryk av Grain i kriteriet efter att ha fått göra grovjobbet, men utvecklades sedan till en världsstjärna med ett otal storloppssegrar och ett världsrekord, 1.16,3 2 640mv, i Åby Stora Pris 1977. Micko Tilly fick 317 avkommor med Mickostard, Oliver Kid och Micko Fripé (derbyvinnare för Bo William Takter 1983) som de främsta.

Glenna H.

Ett annat stamsto som lämnat tydliga spår i aveln är Glenna H. (e. Trader Horn u. Scotch Dot), född på Walnut Farm i USA. Förutom kapable Noble Tilly (e.Tibur) har hon bland annat lämnat Cikora Tilly, mor till Icora Tilly, Silva Tilly och  Pearl Tilly.

Icora Tilly

På senare tid tid är det stora namnet bland fölstona Icora Tilly, född 1983 (e. Fakir du Vivier) som mor till Victory Tilly, Brunton Tilly, First Tilly, Super Tilly och Hillary Tilly samt avelsstona Easy Tilly (mor till Super Easy), Ticora Tilly och Regina Tilly. Icora Tilly var själv en framstående travare med triumfer i flera större lopp och 17 segrar på endast 37 starter. När hon avled 2006 var det som landets genom tiderna främsta fölsto.

 

Icora Tilly

 Några nya namn

För att inte skapa en alltför stor förvirring när det gäller härstamningar (den intresserade läsaren kan själv fördjupa sig på STC:s hemsida) nöjer jag mig avslutningsvis med att nämna några travare med kennelnamnet Tilly som gjort sig bemärkta: Dexter, Earl, Lucky, Ivory.

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.