Travminnen

Travminnen

Colonel Rodney ohotad i Lundbergs 1971

 

Allt var inte bättre förr, men något som jag emellanåt beklagar är att många välkända storlopp, oftast namngivna efter betydelsefulla hästar eller personer, numera lever ett liv i skymundan av rikstotocirkusen eller ännu värre, helt försvunnit. Bland dessa är Walter Lundbergs Memorial, ett anrikt och publikdragande lopp som dock förhoppningsvis har något kvar av sin status. Om man blickar tillbaka finner man bland loppets segrare namn som Balett, Frances Bulwark, Gay Noon, Adept, Kentucky Fibber, Micko Tilly och Queen L.

 

Solvalla, Lundbergs 1971

Solvalla, Lundbergs 1971

 

Favorittrio

En trio hade utkristalliserat sig i tipsen inför Walter Lundbergs Memorial 1971, välstammade Frances Min (e. Frances Nibs u. Minerva), tuffingen Flight Chap och den elegante fuxhingsten Colonel Rodney. Den sistnämnde tränades och kördes av Per Sundberg (bror till Hans-Owe), vilken var ett aktat namn inom tränarkåren på den tiden. 1969 triumferade han i kriteriet med Boett, och året därpå blev han champion på Eskilstuna. Tillsammans med Lars Molin huserade han en tid på välkända Menhammar Stuteri.

Startlistan

3100 meter
1 Lord Rodney – Karl-Gustav Holgersson
2 Cirro – Ulf Nordin (Sören Nordin)
3 Frances Min – Gunnar Nordin (Lindqvist/Gu Nordin)
4 Tito Scotch – Berndt Lindstedt (Wallner/Lindstedt)
3120 meter
5 Colonel Rodney – Per Sundberg
6 Kovan – Karl-Gösta Fylking (Fylking/Regnér)
7 Rondo – Torbjörn Forslund (Jan Ödquist)
8 Golden Bunter – Magnus Cedergren
9 Mary Poppins – Sören Nordin
3140 meter
10 Flight Chap – Olle Lindqvist (Lindqvist/Gu Nordin)

(OBS! Inte mindre än fyra hästar från så kallade popstall)

Långsamt förstavarv

Om det var respekten för den långa distansen eller att man helt enkelt lät Holgersson bestämma i ledningen låter jag vara osagt, men första varvet klockades till mycket beskedliga 24,4. Magnus Cedergren var den första att ta
initiativet genom att avansera upp utvändigt om ledaren med Golden Bunter. Det hela ändade dock med galopp när 1100 meter återstod. I stället blev det Mary Poppins som fick göra grovjobbet utanpå ledaren, vilket inte var rätt likör för denna dam.

Temposkärpning

Efter ett mellanvarv i 19-tempo ökades farten successivt under slutrundan. Från en position i tredjepar utvändigt övertog Colonel Rodney befälet från en trött Lord Rodney halvvarvet före mål med Flight Chap i hasorna. Cirro såg ett tag ut att blanda sig i leken trots ett inslag strax efter start, men en ny gunga 250 meter kvar satte stopp för alla planer på en framskjuten placering.

 

Colonel Rodney

 

Colonel Rodney i splendid isolation

När Per Sundberg lättade på tömmarna under sista skedet av loppet fanns bara en häst på banan. Segern blev närmast överlägsen, och lika klar tvåa slutade Flight Chap. Tito Scotch, som smugits invändigt klarade tredjeplatsen före en blek Frances Min och Kovan. Segraren avverkade de sista 700 metrarna efter 16 och fick sluttiden 1.20,3. Oddset blev 3,65 och platserna 20 -15 – 23.

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.