Travminnen

Travminnen

Zola Boko – löftet som försvann

 

Zola Boko

Zola Boko (e. Goetmals Wood u. Big Blue Kitten) föddes 2006 hos Boko Stables, granne med Menhammar där han numera står uppstallad som för avelsbruk. Han köptes av Vibelzee JDS Racing B.V., Nederländerna som ettåring och hamnade först i träning hos tyske Michael Smid, men övertogs efter E3-finalen i Gävle 2009 av Hugo Langeweg och hans son med samma namn. Langewegs har fostrat en rad stjärnor under åren såsom Russel November, Genny di Jesolo, Marco di Jesolo och Virgill Boko, men i Zola Boko såg de tidigt indikationer på att de hade ett ännu större ämne i sin vård.

Tidig talang

Zola Boko gjorde endast en start som tvååring viken resulterade i ett andrapris. Treåringssäsongen inleddes med ett tredjepris i ett årgångslopp på Jägersro (som förresten Hugo Langeweg J:r vann med Marco di Jesolo) och ett andrapris i holländska Duindigt, men sedan började segrarna radas upp med undantag för E3-finalen i Gävle där hästen galopperade bort sig.

Det verkliga genombrottet

Europeiskt treåringschampionat på Vincennes i september blev den slutliga manifestationen på vem som var kulltopp i Europa. Hugo Langeweeg J:r sände tidigt Zola Boko till täten och gav sedan inte konkurrenterna en chans. Hingsten noterade samtidigt världrekord över 2100a med 1.11,6. Favoritoddset blev 1.60, och i det slagna fältet fanns närmast Sam bourbon och Saxo de Vandel.

Karriären slut

Efter triumfen på Vincennes var tanken att hästen skulle gå ut i Premio Orsi Mangelli, men han ströks ur loppet och sattes i vinterträning. Senare drabbades han av en allergisk reaktion i samband med en ledbehandling och rehabiliteringsförsöken gav inget resultat. Det blev bara sju starter för hästen och en prissumma på 1 950 214 SEK.

Intressant avelsdebut

Med sin fina härstamning var det inte helt förvånande att Zola Boko blev fulltecknad första betäckningsåret. Han har i skrivande stund ca 190 avkommor, de äldsta två år.
Fadern Goetmals Wood tillhörde årgångstoppen i Frankrike och han har etablerat sig som en av landets främsta avelshingstar. Big Blue Kitten har sex avkommor, varav fyra har startat. Mest känd är elithästen Yarrah Boko.

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.