Travminnen

Travminnen

Årjängs Stora Heatlopp 1961

 

Hymn till Årjäng (melodi: Fröken Fräken)

Jag har vart på Åby.
Jag har vart i Åmål.
Utmed Bjerkebanan har jag vandrat mången gång.

Till Solvalla jag bilat,
till Stora Tuna ilat,
och ända upp till Östersund fast vägen dit är lång.

Men av alla travovaler
skall ni veta att mitt val är
denna bana som jag nu skall prisa i min sång.

Lilla fina, vackra Årjäng uti Värmland
är den bästa plats som finns,
där så länge som jag minns
jag har mått liksom en prins.

Lilla fina, vackra Årjäng uti Värmland
där blir plånboken så stinn
och man blir så glad när hästarna går in.

Efter denna förkortade version av Sven-Ingvars slagdänga, som jag tagit mig friheten att förse med ny text lämnar vi mina putslustigheter och påminner om ovan nämnda banas största evenemang, Årjängs Stora Sprinterlopp (tidigare Årjängs Stora Heatlopp), vilket går av stapeln i juli varje år.

Själv har jag bevittnat denna fartfest vid ett flertal tillfällen och njutit av högklassig sport. Inte minst inramningen med naturliga läktare, camping i direkt anslutning till banan och tillgång till travmuséet, gör ett besök på ”Sveriges vackraste travbana” till något utöver det vanliga.

 

 

Tre heat krävdes 1961

Propositionerna 1961 års upplaga av Årjängs Stora Heatlopp (voltstart):
1600 meter för hästar under 150.000 kronor.
1620 meter för hästar över 150.000 kronor. (Ingen startade med tillägg)
Köres i två ev. tre heat enligt reglementets bestämmelser för heatlopp.
Första pris: 10.000 kronor.

 

 

Lady Rollo trots dödens

Sören Nordin blixtstartade med Clementz och var trots ett elftespår i ledningen efter 300 meter i det första heatet. Lady Rollo (Bo Weber) såg dock till att ledarekipaget inte fick någon ro utan höll farten uppe från dödspositionen medan norske His Son (Martin Hoel) och Rulle Rappson (Bo Barkinge) följde i paret bakom. För övrigt kunde noteras att Zipora (Jan Ödqvist) och Eko Will (Ragnar Pettersson) spolierade sina chanser med startgalopper. In på upploppet kopplade Lady Rollo ett säkert grepp på Clementz, vilken uppträdde minst sagt tamt och även fick ge sig för starkt avslutande Rulle Rappson. Segrartiden blev 1.20,8 och oddset 6,04.

 

 

Revansch för Clementz

Clementz uppvisade sin startsnabbhet även i det andra heatet och satt snart i spets med Ronald Tide (Åke Krook) utanpå. Lady Rollo spurtade strålande från en köposition men kunde denna gång inget göra åt en undflyende Clementz. His Son positiv trea före Rulle Rappson som stumnade mitt på upploppet efter att ha avancerat i spåren de sista 700 metrarna. Segraren noterades för det nya rekordet 1.20,8 och gav favoritspelarna 23 kronor tillbaka för satsad tia.

 

 

Antiklimax i skiljeheatet

När de två heatsegrarna möttes i det slutliga avgörandet förväntade man sig att Bosse Weber skulle sätta press på Clementz med Lady Rollo, men Sören tilläts maska bort ett helt varv i ledningen. 300 kvar satte så ledarekipaget fart och lämnade en uppgivet upploppsgalopperande Lady Rollo på efterkälken.

Segerceremonin blev desto mer bejublad med ”mäster” Sören och Clementz ledsagad av sina söner och blivande travtränare Ulf och Jan.

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.