Travminnen

Travminnen

Stochampionatet 2007

 

I ett antal år, kanske ett halvdussin, var jag en trogen besökare på de tävlingsdagar som kryddades av Stochampionatet. Beträffande det senare är det flera upplagor som fastnat på näthinnan såsom de överygande segrarna av Lie Detector, Viola Silas och Tamla Celeber, men frågan är om inte Vala Bokos triumf 2007 var den mest imponerande.

Vala Boko (e. Alf Palema u. Flordalie) som tidigt utkristalliserat sig som kullens drottning var storfavorit och sällan har väl 850 tusen riksdaler hemförts så enkelt. Körande Jorma Kontio, väl medveten om stoets resurser, satsade direkt från start och övertog ledningen från Blue Island (Erik Adielsson) efter ett knappt halvvarv på 1.09,5. Med den sistnämnda i rygg, Jodas Julia (Per Lennartsson) i dödens och Stargirl (Åke Svanstedt) i andra ytter skedde inga positionsförändringar förrrän under slutrundan då Åke avancerade upp utanpå ledaren. På upploppet stack Vala Boko undan till en överlägsen seger till synes med gott om krafter kvar och Stargirl fick nöja sig med tredjeplatsen efter en starkt spurtande Lovely Conch (Öysten Larsen). 1.58 blev favoritoddset och segrartiden fatställdes till 1.14,4.

 

 

Timo Nurmos-tränade Vala Boko segrade förutom i Stochampionatet i Breeders Crown, långa E3 och Grand Prix du Conseil Municipal i Vichy. Dessvärre blev det bara 32 starter för Vala Boko, vilka slutade med 17 segrar och en prissumma på 3 941 997 SEK. En gaffelbandskada satte stopp för karriären 2008.

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.