Travminnen

Travminnen

Rambrico satte Gävletravet på kartan

 

Trots att Rambrico tjänade över fyra mijoner och vann 69 lopp är det lätt att underskatta hans betydelse för Gävletravet. Särskilt hans seger i C.Th. Ericssons Memorial 1991 satte banan på kartan liksom hans körsven Lars Axelsson, vilken själv köpte och körde in hästen, men senare sålde honom till ägaregänget Rambrico AB,Gävle.

Rambrico (e. Glaskow u. Ramba) visade tidig talang och inte minst en speed utöver det vanliga, men debutåret som treåring blev inte någon succé med en seger på åtta starter. Som fyraåring tog han ett rejält kliv i utvecklingen, vann ett försökslopp till Derbyt och slutade fyra i huvudloppet trots att han var nedsatt av ringorm. 12 segrar på 27 starter och intjänade 479 300 SEK blev resultatet det året.

När Rambrico senare började betäcka råkade han ut för en sträckning och omhändertogs av sin skötare som flyttat till Sundsvall. När han sedan började tränas igen fick hon hjälp av Robert Bergh, vilken sedan tog över ansvaret helt. Robert var då ganska ny som tränare och Rambrico blev en välkommen förstärkning i stallet med flera segrar i gulddivisionen.

Rambrico var uppfödd av Håkan & Ann Persson, Fåker och ägdes under senare delen av karriären av Lennart Stenlund, Ersmark. Hans snabbaste tid skrevs till 1.12,9ak och prissumman kom att uppgå till 4 217 390 SEK. Triumferna i följande lopp kan läggas till meritlistan:

Bergslagsloppet 1988 på Fornaboda
Jämtlands Stora Pris 1989
Smedträffen 1990
C.Th. Ericssons Memorial 1991
Mälarpriset på Sundbyholm 1994

Rambricos insatser som beskällare blev ganska blygsamma. Av hans 54 avkommor lämnade flertalet knappast något bestående intryck på tävlingsbanan.

 

Erik Widén

 

 

Tillbaka till travminnen

 

Skriv ut | Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni även besöka Eriks hemsida.