Ove A Lindqvist till 3 000

Han har vunnit storlopp. Han har kört svenskt rekord. Han har vunnit massor av championat och idag vann han sin 3 000:e seger som kusk, bakom Younameit i Skellefteå. Han heter Ove A Lindqvist och han är idag verksam i just Skellefteå.

Ove växte upp i Umeå och att han skulle bli intresserad av hästar var inte så konstigt då både hans pappa och farbror jobbade med travare. Hans farbror var för övrigt Olle ”Lappen” Lindqvist, och där jobbade Ove som lärling.

– Men jag var också över till USA och jobbade åt Håkan Wallner och Berndt Lindstedt. Jag skötte om Spice Island som senare såldes till Tyskland och var tvåa i Elitloppet (1983) berättar Ove.

Första segern tog han en sommardag 1979 med Red Panter på Lycksele. En av de sex banor Ove har varit segerrikaste kusk på. In i Tusenklubben kom han 1 maj 2001 i Boden efter att ha vunnit med kallblodet Borksång.

– Att nå Tusenklubben var stort. Att jag skulle ta 2 000 segrar till hade jag då inte en aning om fortsätter Ove.

I just Boden tog Ove för övrigt sitt första championat redan 1987. Han avslutade de tre sista tävlingsdagarna med två femlingar och en fyrling! Totalt har det blivit 36 championat och de har tagits på Skellefteå (11), Boden (8), Umeå (8), Hoting (4), Lycksele (4) och Solänget (1).

Alla championaten är tagna norröver. Men Ove har också varit A-tränare med ganska stort stall söderöver.

– Jag har varit tränare på Mantorp och Örebro och som mest hade jag 70 hästar i träning berättar Ove.

Harper Hanovers lopp på Solvalla – ett av våra grupp 1-lopp – vann han 1988 med Finito Lloyd.

– Och jag var tvåa med Regent Royal 2007 säger Ove.

Med 4-åriga stoet Tunbys Etti Lep körde Ove 16,9 över lång distans med voltstart på Skellefteå i mitten på maj 2001.

– Hon vann ett V75-lopp på svenskt rekord. Den vi raderade ut var självaste Queen L. som hade de tre svenska rekorden före oss. Queen L. hade noterat 17,5, 17,4 och 17,1.

– Troligen var 16,9 också världsrekord. De som letade hittade i alla fall ingen som gått fortare än mitt sto som jag också tränade berättar Ove.

Sedan seger 2 000 har vi sett Ove vinna med många bra hästar. Vi hittar t ex Elles W.Phedo, Rigel Odin, Cali Maks, Super Ariel, El Sueco, Ängskalla, Art Kjarvald, Trippa Undan, Pydin, Minelli, Mofaksan, Pave Faks, Don Viking, Digital Ink och Mindyourvalue W.F. i listorna.

Efter att ha varit verksam på många banor har han nu landat i Skellefteå. Med B-licens i fickan kör han lopp på de närliggande banorna och tränar fem hästar tillsammans med sambon Ann-Catrin Frisk.

– Vi har mest unghästar, så framtiden är ljus säger Ove.

Hasse Svennehed

Jubileumssegrar:

1, 22 juli 1979 på Lycksele med Red Panter
1 000, 1 maj 2001 i Boden med Borksång
2 000, 16 september 2011 på Skellefteå med Livi Global
3 000, 9 september 2024 på Skellefteå med Younameit