Ingelas Pokal som blev Sto-SM

På lördag körs Sto-SM på Åby. Loppet heter också Ingelas Pokal och är uppkallat efter Ingemar Anderssons fina sto Ingela. Hon var född 1963 och var ett av västkustens bästa ston under en period. Hon var med i klassiska lopp och stod sig bra i konkurrensen som äldre. Dock så var hon ännu bättre som avelssto då hon blev mamma till flera stjärnor, bland andra Top Fläkt som vann Svenskt Trav-Kriterium.

Ingela var mycket bra som tävlingshäst. Hon var tidigt och i Svenskt Travkriterium 1966 var hon tvåa efter Monolog och Håkan Wallner. 1970 vann hon Kalmarsundspokalen i två raka heat. Totalt gjorde hon 84 starter och var bland de tre första i 40 av dessa. Dåtidens tider och pengar kastar inget ljus över hennes kapacitet men hon tjänade totalt 129 075 kronor och tog rekorden 19,4k och 18,5ak.

Som avelssto var Ingela (Safari the Great – Carnea) en succé och hon är också utnämnd till Elitsto. Hon blev mamma till hela 14 föl som gjorde 516 starter och vann 119 segrar.

Top Fläkt (e Shatter Way) som vann Svenskt Trav-Kriterium 1975 för just Håkan Wallner, var en son till henne. Året efter var helbrodern Holly Way tvåa i samma lopp. Holly Way vann dock Färjestads Nordiska 3-åringspris 1976 för Berndt Lindstedt. Ingela blev också mamma till Lass Line (18 segrar) och Pascal Lass (21 segrar) och mormorsmor till tre så duktiga hästar som Sussie Ribb, Legend Östan och Calle Sting.

Ingelas Pokal är en pokal som är gjord på alla de skådepenningar som Lassagården fick genom årens lopp. Dessa skådepenningar smältes ner och resultatet blev en 2,4 kilo tung pokal. Ingelas Pokal!

Bild: Monolog (12) vinner Kriteriet 1966. Längst ut kommer Ingela (15) och spurtar in som tvåa för Sven Karlsson. Invändig trea är Grafik (5) och Sören Nordin. Foto: TR Bild.

Hasse Svennehed