53 år sedan Lindstedt vann Silverhästen

30 oktober, 2019

På lördag körs Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst på Solvalla. ”Silverhästen” har körts sedan 1960. Redan 1967 hade Xanthe vunnit tre gånger och hans ägare erövrade därmed det första vandringspriset. En av de kuskar som körde Xanthe var Berndt Lindstedt.

Berndt Lindstedt, en av travsportens allra största. Foto: TR Bild.

Xanthe vann 1965 – 1967, under tre raka år med tre olika kuskar. Ägaren och tränaren Robert Westergren körde själv 1965. Berndt Lindstedt 1966 och Nils Sundin 1967.

Silverhästen 1966 vann Xanthe och Berndt lätt, trots att motståndet bl a bestod av Pluvier III och Gunnar Nordin, som året före hade vunnit ”VM-loppet” i USA.

För Berndt Lindstedt var mitten av 60-talet spännande. Förutom allt som hände på hemmaplan så var han 1965 till Moskva och körde just Xanthe. Och med Xanthe debuterade Berndt 1966 i Elitloppet. För Berndt skulle det totalt bli hela 18 Elitlopp och två segrar med Dart Hanover och Pershing. Med Dart Hanover vann han också Prix d’ Amerique.

Berndt började sin karriär som lärling hos Kurt Mattsson (Adept) innan han jobbade 10 år hos Gösta Nordin. Sedan blev han privattränare åt Olof Wallenius på Menhammar innan det var dags att öppna eget och bli kompanjon med Håkan Wallner på Solvalla. De två hade enorma framgångar och vann det mesta båda i Europa och Nordamerika.

2003 blev Berndt ordentligt uppmärksammad. Han blev invald i den amerikanska travsportens Hall Of Fame, som förste europé. Samma år blev han utsedd till Travsportens Hedersman av Svenska Travsportens Centralförbund.

Berndt är en av våra allra färgstarkaste profiler och 2011 valdes han in i Hall Of Fame vid Nordiska Travmuseet i Årjäng.

Berndts karriär som aktiv var lång och oerhört framgångsrik. Men som uppfödare och hästägare är han still going strong. På Solvalla i tisdags (29 oktober) vann Bansky. Ägare är Berndt Lindstedt och han har dessutom fött upp hästen med sin son Karl.