Ålands kvinnor har alltid gillat trav

Tidigare i april skrev vi om kvinnliga kuskar. Vi tänker fortsätta skriva om kvinnor och tittar denna gång på våra grannar från Åland.

 

Första damloppet kördes redan den 19 februari 1927. Deltog gjorde Nanna Perander, Greta Nordin, Alina Ahlqvist, Greta Rosenberg, Margit Kortman och Inga Dahlman.

Segrade gjorde Nanna Perander (1893-1980) från Bastö med Netta Blanka och loppet kördes på Slemmens is i Mariehamn.

När vi ser bilder på Nanna och Greta Nordin (1902-1963) så sitter de inte i en sulky, utan de rider på sina hästar (första montéloppet rids dock först 1993 på Åland –  kvinnlig vinnare genom Falcon Jet med Eija-Sisko Eklund-Miettinen).

1949 bygger man en landbana på Åland och på 50-talet är Gretel Sandell (född Karlsson) en av ytterst få kvinnliga kuskar på Åland. Men det skulle komma andra tider.

Annikki ”Kicki” Sääski och Barbro Carlsson är två som vinner lopp framöver. Kicki vinner t ex det så kallade rövarheatet med Mr Prosit 1979. Mr Prosit har för övrigt Apex Hanover (Elitloppsdeltagare 1966) som farfar.

Barbro (född 1969) tar sin första seger med Lady Miro 1995 och får så småningom uppleva hur det är att som kusk vinna lopp i Helsingfors på Vermo och i Stockholm på Solvalla.

Så sent som i december reste Barbro till Sverige och tvålade till alla i ett STL-lopp (Klass I) på Romme med Show Time (bilden). 125 000 kronor var den segern värd för Barbro som både tränar och kör hästen.

I de olika styrelserna av äldre modell på Åland fanns inga kvinnor. Idag är det tvärt om. Jeanette Karlsson är ordförande för Ålandstravet och omringad av fyra duktiga kvinnor och en man.

Vi har nämnt några av Ålands kvinnor. Att nämna alla som på ett eller annat sätt gjort ett avtryck under nästan 100 år är svårt.