Bara tre kvinnor har kört i Elitloppet

Maria Burdova var först. Redan 1966. Sedan följde Helen A Johansson i mitten av 90-talet och Jennifer Tillman tio år senare. Ina Scot och Royal Fighter hette deras hästar. Maria, Helen och Jennifer. Kvinnliga tränare finns det fler av i Elitloppet, men kvinnliga kuskar stannar på ynka tre.

Maria var en meriterad kvinna. Trots att hon vunnit ca 750 lopp nekades hon att vara med i Prix d’Amérique i Paris vid två tillfällen. Men i Elitloppet 1966 var hon välkommen med Apex Hanover som var en häst som kunde göra sig gällande i de flesta sällskap. Han vann t ex Prix de Paris 1965. Ekipaget spelades också till nästfavorit. I försöket var man trea och därmed var en finalplats räddad. Roquépine vann finalen där Maria och Apex tyvärr blev oplacerade.

Apex var för övrigt en amerikansk häst uppfödd av Hanover Shoe Farms och han var helbror till Newport Orbit som var hingst här i Sverige och lämnade bland andra Hassan Star och Rikitikitavi. Den senare vann Svenskt Trav-Kriterium 1967. Hassan Star blev i sin tur pappa till Hallon Brunn, en av Helen A Johansson favorithästar och den hon vann sitt första storlopp med (Belgien 1990).

Helen A Johansson kände Ina Scot väl. Hon hade vunnit med Ina Scot 1991, 1992 och 1994 (totalt 9 segrar) innan ”bomben” i Paris när de vann Prix d’Amérique i januari 1995.

Innan Elitloppet laddade de upp med att vinna Lotterian i Neapel i två raka heat och L.C. Peterson-Broddas Minneslopp här hemma på svenskt rekord. Men Ina kunde inte göra sig rättvisa sedan en knäkappa glidit ner. Synd!

Tyvärr blev det en ny plump i protokollet för Ina Scot och Helen året efter. Då hade Ina och Helen varit nere i Paris och varit fyra i Prix d’Amérique. Uppladdningen i Norge innebar ett världsrekord när hon och Helen vann Oslo Grand Prix i mitten av maj på 12,9a över medeldistans. Men Ina var inte fräsch och blev rapporterad  i sitt Elitloppsförsök. Det blev hennes sista start i Elitloppet (och karriären). Nej Elitloppet var inte Ina och Helens lopp.

Bättre skulle det gå för Jennifer Tillman och Royal Fighter 2015. Ekipaget genrepade i Meadow Roads lopp på 09,8ak och vann sedan första Elitloppsförsöket. Jennifer blev därmed den tredje kvinnan att köra i Elitloppet, men den första som fick segerdefilera.

Försöket vann man på 10,4ak före Nuncio och Mosaique Face. I finalen var de hästarna tvåa och trea. Men först var spetsande Magic Tonight i vars rygg Jennifer och en pigg Royal Fighter satt, med fritt till slut hade Jennifer kunnat bli första kvinnliga vinnaren. Nu blev man till slut fyra på 10,3ak.

Paret provade även 2016. Tvåa i försöket efter Nuncio på 09,7ak och en ny finalplats. Samma position bakom ledaren men när upploppet kom var det inte samma drag i Royal Fighter som året före. Med en försöksseger och en fjärdeplats i finalen från 2015 är Jennifer den kvinna som lyckats bäst i Elitloppet.

Men i kristallkulan ser vi att en kvinna snart vinner Elitloppet…

Bilden: Jennifer Tillman efter försökssegern 2015.