Claes Ahlström – mannen bakom den gula kavajen

1974 började Claes Ahlström på Jägersro och det var han som efter en resa till USA inspirerades att koppla en gul kavaj till banans största lopp. Claes slutade på Jägersro hösten 1983. Men den gula kavajen delas fortfarande ut till segraren i Svenskt Trav-Derby. År efter år.

Men vi tar det från början. Claes Ahlström är född 1936 i Norrköping. Men han växte upp i Gävle, en av få städer med travbana byggd redan på 30-talet. Tidigt blev han intresserad av hästar, men inte travhästar utan ridhästar. I ridhuset fanns dock en kompis som var travintresserad och det smittade av sig på Claes som av samma kompis fick tipset om att Gävletravet sökte en biträdande travsekreterare. Claes sökte jobbet och fick det. Året var 1958.

Efter fyra år på Gävletravet gick flyttlasset till Örebro där Claes blev travsekreterare. Nästa flyttlass gick tillbaka till Gävle och även där jobbade han som travsekreterare. Efter att ha jobbat i Gävle och Örebro i 16 år var Claes nu mogen för en större uppgift. Locktonerna kom från Jägersros ordförande Bertil Gabrielsson. Han anställde Claes, och avgick. Så när Claes börjar jobba nere i Malmö 1974 så var K-G Bertmark ordförande.

Grain och Stig H Johansson blev Claes första Derby-vinnare och nystartade V65 gjorde att travet fick mer plats i media. Från 9 november 1974 sändes också alla omgångar i Tipsextra. Men allt var inte frid och fröjd på Jägersro.

– Vi hade för få anmälningar till Svensk Trav-Derby. Frågan blev snabbt en av mina viktigaste punkter och under alla mina år på Jägersro så fortsatte jag envist att satsa mer och mer på Derbyt. När jag slutade 1983 var det över 900 hästar anmälda till Derbyt.

Vem ”uppfann” den gula kavajen?Idén med kavajen lånade jag från USA. Men inte från golfen i Augusta utan från storloppet Kentucky Futurity i Lexington. Där hade man en röd kavaj. Jag var mer inne på att vi skulle ha en gul och blå på Jägersro. Hemma igen så jobbade jag och reklammannen Lennart Forsström fram ett förslag som fick grönt ljus.

– Vi satsade hårt på Derbyt på många olika sätt och vi byggde ut vår satsning i etapper. Kavajen var en pusselbit av många, men en viktig sådan. Vi broderade namn och årtal på varje kavaj och styrelsen gick i gula kavajer. I bakfickan hade jag fler tankar om den gula kavajen säger Claes.

Du jobbade på tre olika travbanor under din yrkeskarriär. Vad hände sedan?

– Efter Jägersro jobbade jag med försäljning i Holland och jag avslutade mitt yrkesliv på Mitsubishis marknadsavdelning – vi sponsrade bland annat Elitloppet på Solvalla under större delen av 90-talet.

Fotnot 1: Claes Ahlström jobbade på Jägersro 1 januari 1974 tom hösten 1983 som sekreterare/sportchef. Men hans roll innehöll så mycket mer. Kanske var han allra bäst på kommunikation och PR. Han marknadsförde inte bara Derbyt. Han byggde bland annat upp Hugo Åbergs Memorial, höll i oerhört många pusselbitar i det första Olympiatravet och skapade Jägersros logotype. Samma logotype vars övre del nu inspirerat arkitekterna som ritat entrén till nya Jägersro, (som byggs om några år). En fin hyllning till Claes!

Fotnot 2: I Östersund hade man en röd kavaj till kallblodens Derby-vinnare under några år på 2000-talet. På Jägersro har den gula kavajen hängt med sedan Claes tid.

Fotnot 3: Thore Skogman, en av många som hjälpte till med att realisera planen om ett travmuseeum i Årjäng, blev kanske den mest kände svensken med gul och blå kavaj.

Fotnot 4: Natt till måndag avgjordes Masters på Augusta National Golf Club och japanen Hideki Matsuyama skapade golffeber i hemlandet genom att som första japan vinna tävlingen. Lägligt tyckte säkert arrangörerna av OS i Tokyo i höst. Matsuyama fick sin gröna kavaj av fjolårets segrare Dustin Johnson.

Bilden: Amatören Gunnar Axelryd vann Derbyt med sin egen Express Gaxe 1977. Här ser vi vinnarna och Gunnar har såklart den gula kavajen med brodyren ”Vinnare av Svenskt Travderby 1977” på sig.