Copiad – dubbla Elitloppssegrar

På lördag avgörs Svenska Travligan (STL) på Färjestad i Karlstad. En av banans främsta profiler är onekligen Copiad som likt Frances Bulwark och Ego Boy gick rakt in i Svenska folkets hjärtan efter sina Elitloppssegrar. Copiad hade i maj 1994 en minnesvärd fight mot amerikanska Pine Chip (bilden). Sedan följde Copiad upp med en ny Elitloppsseger året efter. Ingen svenskfödd häst förutom Copiad har någonsin lyckats vinna Elitloppet två år på raken.

 

Foto: Petri Johansson, TR Bild

Copiad föddes 1989 (samma år som Ina Scot) och när han som 3-åring började starta så visade han oerhörda fartresurser. Och många undrade med rätta vad det var för en häst Erik Berglöf tränade när Copiad galopperade bort ”allt” och vann med 20 meter i alla fall i ett Klass III-försök på Romme i november. Copiad hade presenterat sig i de lite större sammanhangen.

Som 4-åring vann han V75-premiären på Jägersro, Breeders’ Crown-finalen och Solvalla Grand Prix men också Axel Jensens  lopp på Bjerke och GP Unire Consiglio i Treviso i Italien. Men loppet många pratade om var när han på Axevalla under trippeltravet lätt vann från dödens på 12,5ak. Men att Axevallapubliken då hade sett nästa års Elitloppsvinnare, var det nog inte många som trodde.

De tre närmaste åren vann han storlopp efter storlopp. Vi nämner dubbla segrar i Elitloppet (1994 och 1995), Finlandia Ajo (1994), Oslo GP (1994 och 1995), Årjängs Stora Sprinterlopp (1994), Nordisk Mästerskap (1994), Olympiatravet (1995 och 1996), Preis Der Besten i Munchen (1995) efter världsrekord, men det fanns fler storlopp han segerdefilerade i både i Sverige och utomlands.

Fort sprang han också. Fortast gick det på hemmabanan Färjestad i augusti 1994 då han i Färjestads Jubileumslopp vann på 10,7ak. Världsrekord!

När Copiad gjorde bokslut hade han gjort 81 starter och vunnit 50 segrar. Han sprang in nästan 16 miljoner kronor!

1994 blev han Årets häst och Årets äldre häst.

2015 valdes han in i Hall Of Fame.