De blev invalda i Hall of Fame idag

Travsportens Hall of Fame som är en del av Nordiska Travmuseet i Årjäng presenterar idag fem nya medlemmar. Från Sverige valdes Readly Express, Robert Bergh och Timo Nurmos in, bland travets storheter. Från Norge Jomar Blekkan och Liv Haslie. Travsportens Hall of Fame startade 2007 med Sören Nordin och Ulf Thoresen som de först invalda. Totalt är det nu 65 invalda.

Readly Express

Readly Express föddes till stjärna och ingen kan säga att han inte levde upp till förväntningarna. Och mer därtill. Han vann Svenskt Trav-Kriterium, Svenskt Trav-Derby, Europaderbyt och ingen kommer någonsin glömma när han besegrade Bold Eagle i en av tidernas bästa upplagor av Prix d’ Amérique 2018.

Men han vann också Jubileumspokalen, Svenskt Mästerskap, Jämtlands Stora Pris, Prix de France och Grand Criterium de Vitesse.

Readly Express var ett unikum. På 37 starter vann han 28 segrar och tjänade 25 miljoner kronor. På vägen valdes han till Årets 3-åring, Årets 4-åring, Årets Äldre (tre gånger) och Årets Häst (två gånger).

Readly Express  är numera avelshingst och hans första kull innehöll stoet Honey Mearas och hingsten Calgary Games.

Motivering:

Han föddes till stjärna och infriade alla förväntningar och mer därtill. Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Derby var bara början på en karriär som kröntes med en fantastisk seger i Prix d’ Amérique och avslutades med ett gripande avsked framför Elitloppspubliken på Solvalla.

Robert Bergh

Han är inne på sitt 30:e år som A-tränare och hästarna har i snitt vunnit lopp varannan dag sedan 1993. Det är dock inte bara bredden som imponerar när det gäller Robert Bergh, utan han kan peka på segrar i de flesta större lopp i Europa. Nu får spillevinken från Sundsvall, med räven bakom örat och glimten i ögat, även en välförtjänt plats i Hall of Fame.

– Det är klart att jag känner mig stolt. För att nå hit går det inte bara att gnugga på, utan det gäller att vinna storlopp ibland också, säger Robert Bergh.

Robert Bergh har gått den långa vägen från extrahjälp i Ove Svedins stall på Bergsåker till anställning hos Alf Jonsson, Tommy Hanné, Bo Eklöf och Åke Svanstedt, till en egen framgångsrik verksamhet.

Karriären har varit formidabel. Han förknippas bland annat med Nahar, Hilda Zonett och Remington Crown, som alla tre vann massor av lopp för Robert. Men också många andra topphästar som vunnit storlopp både i Sverige och utomlands. Totalt har Robert över 5 000 segrar som tränare och han närmar sig 4 000 som kusk! Inte många i Sverige som kan matcha de siffrorna!

Motivering:

Robert Bergh har under 30 år som A-tränare kontinuerligt tagit fram stjärnhästar och visat både en imponerande bredd och toppar. I Sverige har han vunnit nästan allt som går att vinna och även tagit för sig bra utomlands. Vid 53 års ålder tillhör han fortfarande Sverige-toppen och med sina över 5 000 tränarsegrar är han nu värd att ta steget in i travsportens Hall of Fame.

Timo Nurmos

Han började köra häst redan när han var tre år gammal och tog sin första seger som 16-åring. Timo Nurmos firade stora framgångar i Finland innan han flyttade till Sverige där han började om från noll.

Han har därefter haft en enastående karriär som bland annat omfattar seger i Prix d’ Amérique, tio Kriterie-segrar, nio Derbyn, allsvensk tränarchampion och mångfaldig Solvallachampion, Årets Tränare samt mycket mer.

Timo Nurmos karriär och framgångar präglas av en sällsynt hästkunskap och en målmedvetenhet och noggrannhet av yppersta klass. En ständig hunger och jakt på nya segrar speglas även av att han hela tiden söker nya vägar och utmaningar när det gäller allt som rör hästen, framför allt träningsbiten.

– Jag har aldrig gått den enkla eller lättaste vägen. Det gäller att hela tiden vända på varenda sten och man når inte framgångar om man inte ger allt. Men det är också roligt när man ger allt och får fina resultat. 

Bland många stjärnor som han har tränat är världsrekordhållarna Calgary Games, Readly Express och Villiam de bästa. Välkommen till Hall of Fame, Timo Nurmos.

Motivering:

Timo Nurmos har en lång och framgångsrik karriär bakom sig där han år efter år har tränat fram nya stjärnor och radat upp segrar i de största loppen. Framför allt på unghästsidan har finländaren häpnadsväckande resultat genom hela tio Kriteriesegrar och nio vunna Derbyn. Nurmos hästar kännetecknas av att ständigt ha en exceptionell hög segerprocent. Hans framgångar präglas av en noggrannhet och målmedvetenhet som har gjort honom till en av de främsta tränarna genom tiderna. Timos nyfikenhet och ständiga förmåga att vilja fortsätta att utvecklas har gjort att han har varit fast förankrad i den absoluta toppen i ett par decennier.

Jomar Blekkan

Jomar Blekkan har i tre tiår vært den suverene eneren i midtnorsk travsport. Det har gitt over 4 500 seire, to landschampionat, fire NM, to championat på Biri, fire i Harstad, sex i Östersund, 30 på hjemmebanen Leangen og en lang rekke med klassiske storløpsseire.

4 550 seire får man ikke enkelt med Trondheim som utgangspunkt. I 2001 og 2002 ble han den første kusken i moderne tid utenfor Østlandet som ble landschampion. Leangen, Biri, Bjerke, Östersund og Harstad sto på menyen hver uke. I tillegg var han ringside ved nær samtlige V75-omganger.

Norsk kaldblodssport har i mange år hatt sine beste hester i midtnorge – i Jomar Blekkans rike. Jomar Blekkan har hatt æren av å kjøre to av de aller beste, Bork Rigel og Alm Rau Jo.

– Bork Rigel vant alt utenom Derby. Det er karrierens bitreste tap, men hesten tjente 13,6 millioner og vant 168 løp så han tok sitt monn igjen. Alm Rau Jo var det største talentet. Han travet 29,6 som 2-åring og la inn 1,23 siste 500 på dårlig bane i desember.

Bork Rigel ble valgt in i travsportens Hall of Fame i 2015.

Motivering:

Jomar Blekkan har i tre tiår vært den suverene eneren i midtnorsk travsport. Det har gitt over 4 550 seire, fjerde mest i Norge. Blant dem hele ti Derby- og åtte Kriterieseire i Norge og Sverige. Han har vunnet 42 banechampionat, tatt fire NM og to landschampionat, og i en alder av 68 er han like seierssugen som for 30 år siden! Nå får han sin rettmessige plass i Hall of Fame, travets storheter.

Liv Haslie

Hun ble den første kvinnelige profesjonelle travtreneren i Norge i 1975. Men det var ikke uten en lang kamp der hennes mot og sterke vilje førte fram til den likestillingen som vi alle tar som helt naturlig i dag. Liv er «still going strong» som travtrener – 80 år gammel – og kan se tilbake på en innholdsrik karriere der Nimbus Goals seier i Norsk Travkriterium og Slogum Jarls fine resultater med bl.a. andreplass i Norsk Derby og seire i store løp som Kristianiapokalen på Bjerke, St. Hallvards Pokalen på Drammen, Nesttuns Eliteløp i Bergen og Ramslands Minneløp på Forus viste hennes klasse som travtrener! Med sin enestående og banebrytende  historie i norsk travsport får nå Liv Haslie sin velfortjente plass i Hall of Fame – travsportens storheter.

Motivering:

Hun var Norges første kvinnelige profesjonelle travtrener og har gått opp stien for sine medsøstre med en ukuelig vilje, samt en stor interesse for hesten. Damen fra Skarnes ikke så langt fra grensen til Sverige kan se tilbake på mange år i sportens tjeneste, er fortsatt aktiv i en alder av 80 år, og har vunnet tillit der hun har vandret.

Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

Bilder (montage): TR Bild

För mer information kontakta:

Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuseet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com