Gert Lindberg – en av våra stora ledare

På lördag körs Svenska Travligan (STL) i Halmstad. Banan där Gert Lindberg fick sin första kontakt med travsporten. Så småningom skulle han inte bara bli vd för nystartade ATG (AB Trav och Galopp) utan även visa på en enorm förmåga att föra trav- och galoppsporten framåt. Han var en av männen bakom spelet V65 som år efter år skulle komma att pumpa in pengar i sporten. Hans ledarskap ledde till högre prispengar, bättre uppfödarpengar, bättre banor, bättre allt. Man kan med rak rygg och klar stämma säga att han lade grunden för väldigt mycket av det goda vi har idag.

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Gert Lindberg var en gång i tiden ekonomichef på Halmstads Kommun. Och när den nya banan behövde hjälp hamnade han i styrelsen på Halmstadstravet. När ATG startade upp sin verksamhet blev Gert bolagets första vd. Han var med och uppfann spelet V65, som blev en jättesuccé. Så här i backspegeln kan man tycka att det var nog inte så svårt, men sanningen var att Gert byggde upp ATG utifrån en liten budget och där inget facit fanns på vad som var den rätta vägen.

Han hade en enorm spännvidd. Stora och små ärenden passerade honom och han hade en oerhörd förmåga att fatta rätt beslut. Kanske för att han byggde sina beslut på fakta och ofta lyssnade och såg människorna i varje ärende.

Under Gerts år på ATG så stod han inför massor av utmaningar. Han startade t ex upp V65 (föregångaren till dagens V75) på 70-talet, byggde ut ombudskåren från 200 till 2 000 på 80-talet och startade försäljning och info via internet på 90-talet.

Ordning och reda var viktigt för Gert. Hans skrivbord var alltid överfullt. Men han hittade alltid alla papper på nolltid.

Han engagerade sig stenhårt i ATG. Stort som smått. Han byggde med tiden upp företaget ATG. Och folk litade på Gert och visste att det han sagt det stod han för.

Gert Lindberg engagerade sig inte bara i spelfrågor. Han var (och är) hästägare också. Lass Tiba och flera av hennes avkommor var Gert delägare i. Om man utgår från Lass Tiba och tittar framåt så dyker det upp hästar som Jaded, Mr Picolit, Perfectly Enough, Brother Bill och Timbal.

Gert är ständigt aktuell. Ifjol sommar besökte han oss här på Nordiska Travmuseet och han var också i Halmstad när den banan firade 50 år. Annandag Jul var han prisutdelare på Solvalla då Stepping Spaceboy vann Gert Lindbergs lopp och i februari sågs han på Waterfront i samband med årets Hästgala.

2013 valdes han in i Hall Of Fame.