Gösta Nordin vann det mesta

Gävles travbana invigdes den 8 maj 1938. Sedan 1942 kör man Gävle Stora Pris. Årets upplaga av loppet som fram till 1956 hette Gävletravets Större Varmblodslopp, körs på lördag. En av de allra första vinnarna var Hetty, som vann med Gösta Nordin 1947. Gösta vann även Gävle Stora Pris 1960 med Joli de Gouvix. När Gösta så småningom summerade sin karriär så hade han vunnit det mesta.

Han var först av bröderna Nordin på de flesta fronter. Han var t ex först i trion att vinna både Kriteriet och Derbyt, samma år! Redan 1937 segerdefilerade Gösta med Mary Louise och Rosenella. Samma år var han den kusk som vann mest lopp i Sverige.

På hemmabanan Solvalla vann han championatet redan 1934. Och sedan var han herre på täppan tom 1941. Året efter kallade det militära på Gösta och han fick inte chansen att försvara championatet. Totalt blev det tio championat på Solvalla. 1956 var Gösta först av alla in i Tusenklubben. Totalt vann han 1 638 segrar.

Dubble SM-vinnaren Big Noon (första svenska häst att väljas in i Hall Of Fame) och Baron Gruff (som vann 28 av 47 lopp) är de hästar som sticker ut mest bland Göstas alla stjärnor.

Big Noon (född 1936) och Gösta var ett av de första stora ekipagen inom svensk travsport och kanske det första folkkära ekipaget så som t ex Frances Bulwark (Sören Nordin) och Ego Boy (Ingemar Olofsson) skulle bli senare.

Gösta Nordin valdes in i Hall Of Fame 2013.