Grain – topphästen som rycktes bort

På onsdag körs Grains lopp på Solvalla. Vem var egentligen han?

Grain var en brun hingst född 1970 efter Cahoot och Ylva Rappson, som föddes upp och tränades på Sandemar vid Dalarö. Uppfödare var för Claes Braunerhjelm och hans stall Traviata ägde. Tränade gjorde Stig H Johansson och skötare var Jill Ringdahl.

Grain vann Svenskt Trav-Kriterium som 3-åring i en mycket bra kull, där Micko Tilly var den ende som kunde hänga med Grain i det klassiska 3-åringsloppet. Redan nu letade rubriksättarna efter de största bokstäverna och omdömet superhäst förekom. Segertiden i Kriteriet var 19,9al. Ingen hade före honom vunnit loppet på en segertid under 1.20.

Grain skulle dock bli ännu bättre som 4-åring då han vann Svenskt Trav-Derby (på nytt löpningsrekord) och blev vinstrikaste svenska fyraåring genom tiderna. Han vann även S:t Leger och Nordiskt Fyraåringspris. På kuppen blev han Årets Häst.

I historieböckerna blev Grain i och med segern i Derbyt den förste segraren för Stig H Johansson i nya spelformen V65. Stig blev utan seger i de två första omgångarna på Solvalla och Åby. Men när omgång tre kördes på Jägersro den 1 september 1974 vann Stig sin första segern på V65, där han så småningom skulle ta över 1 000 segrar!

Grains 4-åringssäsong innehöll många anmärkningsvärda insatser. En var definitivt när han i november gick ut och vann C.L. Müllers Memorial (V65-försök) på Jägersro. Utklassningsseger står det i referatet i Travronden. Att en 4-åring vinner i Gulddivisionen är anmärkningsvärt! Grain gick sedan ut i V65-finalen på Solvalla veckan efter och vann den också!

Som 3- och 4-åring hade Grain gjort 23 starter och vunnit 15. Lägg därtill 5 andrapris och ni förstår att förväntningarna var stora när han som 5-åring skulle matchas mot eliten.

Ståtlige Grain (166 cm hög) tog tre segrar som 5-åring, en av dem i Silverhästen på Solvalla. Han var också trea i ett Elitloppsförsök. Men totalt blev det bara nio starter innan han i augusti blev sjuk och aldrig vaknade efter en operation. Grain blev tyvärr likt Baron Gruff, Ego Boy och Lime Rodney bortryckt när han stod på topp.

Grain premierades i februari som 5-åring och premieringsnämnden kallade honom ”en heder för svenskt travsport”. Med hans meriter, en amerikansk pappa och en mamma med franskt blod (Ylva Rappson var efter Faune) hade det varit intressant att se honom i avel. Nu fick han inga avkommor.

Karriären summerades med 32 starter och 18 segrar, sex andrapris och två tredjepris. Segerprocent blev 56 och platsprocent 81.

Stig H Johansson skriver i sin bok att det fanns ”exceptionell” kapacitet hos Grain. Stora ord från en tränare som har många stjärnhästar att jämföra med.

Bilden: Glatt sällskap efter segern i Svenskt Trav-Derby 1974. Grain med lagerkrans och skötaren Jill Ringdahl i bakre ledet. Längst fram ägarna och uppfödarna Ylva och Claes Braunerhjelm som flankerar Stig H Johansson. Ylva och Claes är nog lite extra glada då de tog en dubbelseger då Gallini var tvåa.