Gunnar Eggen vann Axel Jensens Minneslopp 1971

11 november, 2019

1971 när Gunnar Eggen fortfarande var lärling hos Karsten Buer vann han sitt första storlopp. Hästen var storstjärnan Scott Protector och loppet Axel Jensens Minneslopp på Gunnars hemmabana Bjerke. På lördag körs årets upplaga av storloppet.

 

Gunnar Eggen började som lärling hos Tor Tholfsen (pappa till Hans Petter) och fortsatte sedan till Karsten Buer. Scott Protector var en av Karsten Buers stora stjärnor. Han vann storlopp både i Norge och Sverige med Karsten i sulkyn. Men i Axel Jensens Minneslopp 1971 fick Gunnar köra hästen. Det var Gunnars första storloppsseger.

Mer segrar skulle komma. Innan Gunnar la körhandskarna på hyllan så hade han vunnit över 5 500 segrar och han är den norrman som vunnit flest segrar någonsin. Gunnars meritlista som kusk innehåller 14 Derbysegrar, 13 gånger segerrikast kusk i Norge och på hemmabanan Bjerke vann han 20 championat. Vi får jämföra honom med Sören Nordin, Björn Goop och Stig H Johansson i respektive kategori för att hamna på rätt nivå. Dessutom vann Gunnar kusk-EM 1996. Och det spelade ingen roll om han körde varm- eller kallblod. Gunnar hade en unik förmåga att vinna travlopp.

Hästen som skulle föra ut Gunnar på den internationella scenen var Sugarcane Hanover. I USA hade han tjänat 5 miljoner och satt rekordet 11,2ak när han köptes till Norge, och lämnades i träning till Gunnar Eggen. Innan han årsdebuterade i Europa i Olympiatravet 1988 på Åby hade han valts till Årets äldre häst 1987 i USA, så någon duvunge var inte hästen.

Men ändå chockade Gunnar och Sugarcane motståndarna på Åby. Via en raketspurt sista 700 metrarna var han odriven 2,6 sekunder före de övriga i mål och helt ensam på målfotot. Resultatlistan anger många längder som segermarginal.

Och mer skulle det bli. Norges största lopp Oslo Grand Prix vann man också, men året avslutades med ett ännu större lopp, nämligen med seger i March Of Dimes på Garden State Park i Philadelphia i november. På upploppet växlade Gunnar och Sugarcane ner Ourasi och Mack Lobell. Just då betraktades ekipaget som ett av väldens bästa.

2012 valdes Gunnar Eggen in i Hall Of Fame.