Härlig stämning vid Hall Of Fame-ceremonin

15 juli, 2019

I lördags var det den årliga Hall Of Fame-ceremonin på Nordiska Travmuseet i Årjäng. Museets ordförande Tore Fyrand och museichefen Marita Arvidsson öppnade ceremonin där man kunde hälsa fyra av travets storheter välkomna till Hall Of Fame. Årets invalda var Scarlet Knight, Roger Walmann, Jorma Kontio och Jimmy Takter.

Efter ett justerat regelverk är det numera möjligt att välja in storheter som lyckats bra i Sverige eller svenskar som lyckats bra i andra länder.

Jimmy Takter som bor i USA sedan länge och där samt i Kanada redan valts in, i deras Hall Of Fame, kunde inte närvara när han nu valdes in i Sverige. Lite synd då han har en sådan fantastisk karriär och det är ingen slump att han kallats väldens bästa travtränare. Filmen om Jimmy visades dock och applåden var mycket lång.

Listan över segrar är också lång, för Jorma Kontio. Jorma kom till Årjäng mitt i natten efter Axevallas tävlingar där han som vanligt vunnit lopp. Snart är han uppe i 11 000 segrar och någon tanke på att lägga av efter en karriär som är över 50 år hade han inte.

– Nej jag kör vidare skrattade Jorma.

Scarlet Knight var enda hästen som valdes in i år. På plats fanns Stefan ”Tarzan” Melander, Catarina Lundström och förra skötaren Therese Pierce. Scarlet blev förste häst att tränas i Europa och sedan åka över till USA och vinna deras största lopp för 3-åringar – The Hambletonian. Det tog 75 år för någon att klara det.

– Det finns inte ord för vilken häst det är sade Stefan Melander, som själv redan är invald i Hall Of Fame.

Listan blir komplett med Roger Walmann som startade sin tränarverksamhet i Norge. Under den perioden vann hans Habib VM-loppet i USA med Ulf Thoresen i sulkyn. Det var dessa två som några år senare flyttade till Sverige och det var en rörd Roger som tackade Ulf för att hans karriär tog sådan fart i Sverige.

– Det här är jättestort för mig sade Roger som här vunnit Elitloppet och haft hästar som slagit världsrekord.

Stämningen på Nordiska Travmuseet var härlig, inte minst då det på plats fanns flera av de tidigare invalda. Vi såg Gert Lindberg, Stig H Johansson, Berndt Lindstedt, Margareta Wallenius Kleberg, Örjan Kihlström och Torbjörn Jansson ni lokalen.

Travsportens Hall Of Fame är ett samarbete mellan Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norske Travjournalisters Klubb och Nordiska Travmuseet i Årjäng. Sedan 2007 har varje år några av travets storheter hedrats med en plats i Hall Of Fame.

Om ett år väljs nya profiler in. Till dess kan du se filmer och lyssna på podcasts här på hemsidan.

Foto: Claes Kärrstrand – Hingstfotografen