Hur långt ska det bära?

Igår onsdag vann Calgary Games Gösta Nordins lopp på Solvalla. Det var hingstens tionde raka seger sedan debuten. Han har bollat med sina konkurrenter här i Sverige och nu är han redo för att resa till Paris och försöka hävda sig mot den internationella eliten.  Första målet är Prix Tenor de Baune på julafton och vid seger där så är han med i Prix d’ Amérique den 29 januari. Hur långt ska det bära?

Calgary Games debuterade som 3-åring i ett vanligt lopp en måndag kväll i juni sommaren 2020. Några saker stack ut. Dels vinnartiden 15,8, men också sättet han lämnade de övriga, med nio längders marginal. Det blev sedan bara två starter till innan 3-årstävlandet var över. Tre starter och tre segrar blev bokslutet som bara var ingressen i den guldkantade boken.

Ett par veckor in i juli årsdebuterade han med seger på Solvalla. Marschen mot Derbyt och Europaderbyt hade börjat. Han vann sedan dubbla uttagningslopp och dubbla derbyn. Det svenska på svenskt rekord och världsrekord. När det var dags för Travgalan tog han en snygg dubbel – Årets 4-åring och Årets Häst!

Efter avelsarbete dröjde det ända till igår innan första riktiga starten kom i år. I Gösta Nordins lopp lekte sig Calgary runt banan och var åter ohotad. Under hela loppen lyssnade han på kusken och han bara flöt fram. Efteråt sken körande Björn Goop som sola i Karlstad.

– Han fick springa på lite till slut sa Björn efter att han åkt 1.08 sista halvvarvet.

I mål fanns det sparade krafter och hästen såg hur pigg ut som helst vid segercermonin, där han mest stod och kliade sig.

Frågan är nu om den fortsatta matchningen kan bära ända fram till Prix d’ Amérique, sista söndagen i januari 2023. Kanske kan Calgary Games vinna Prix d’ Amérique precis som pappa Readly Express gjorde 2018. Men vägen dit är lång. Men en sak är i alla fall säker och det är att hela trav-Sverige håller sina tummar!

Faktaruta:

Namn: Calgary Games
Far: Readly Express
Mor: Olympia Tilly
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB
Ägare: Stall Timo Nurmos AB & Menhammar Stuteri AB
Tränare: Timo Nurmos
Starter: 10
1-2-3: 10-0-0
Prissumma: 6 685 000 kronor
Rekord volt: 15,6m
Rekord auto: 11,7al

Bilden: Calgary Games och Björn Goop vinner Gösta Nordins lopp på Solvalla och tar nu sats mot Vincennes i Paris. Foto: TR Bild