Ina Scot och Helen – skrev travhistoria

Mantorp som var Ina Scots hemmabana kör på lördag Ina Scots Minneslopp.

Ina Scot föddes 1989 dagen före midsommarafton. Mamma var Lovina Grefgård, en fuxmärr med amerikanskt och franskt blod i sina ådror. Lovina Grefgård var halvsyster med Bosse Boss (segrare i 34 lopp) men själv ostartad. Att hon inte lyckats på tävlingsbanorna hindrade henne inte från att bli en bra fölmärr. Hon fick elva föl 1987 – 2001, förutom Ina blev hon mamma till Greve Hulton, halvmiljonärerna Circus Hulton och Elovinn Hulton samt miljonären Simson.

Pappa till Ina Scot var jänkaren Allen Hanover som Håkan Wallner och Berndt Lindstedt tog hit. 1980 och 1981 startade han i sju lopp och vann sex. Allen Hanover var en Super Bowl-son som när avelskarriären gjorde bokslut blivit pappa till segraren i Svenskt Trav-Kriterium 1988 Allen Victory, miljonären Super Leo och Bertil Rogells stjärna Kramer Lyx. Han blev också morfar till topphästen Mr Lavec, som bland annat vann Svenskt Trav-Kriterium (1994).

Ina Scot hade lätt för sig och startade redan som 2-åring. Åtta starter gav fyra segrar. Kjell P Dahlström som tränade Ina körde vid två av segrarna. Helen A Johansson vid två. Så småningom skulle Helen bli ordinarie kusk bakom Ina och hon var också kusk vid karriärens största seger.

Som 2-åring hann Ina också med att vara femma i Svensk Uppfödningslöpning och tvåa i Silverstoet. Hon var bra men få eller ingen kunde ana vad som komma skulle. För det var som 3-åring hon skulle slå igenom med dunder och brak.

I slutet av april 1992 när Ina var 3 år kördes det på Jägersro ett Breeders’ Crown-lopp för ston. Ina Scot ansågs inte ha med utgången att göra. I Jägersros banprogram var hon rankad som 10:e häst av 12. Men på målfotot var hon ensam och segermarginalen skrevs till tre längder. Segern på Jägersro var också den första i en rad på 31 raka segrar!

Totalt blev det 91 starter och 54 segrar och över 20 miljoner kronor Sex lopp vann Ina med en miljon eller mer i första pris. Prix d’Amérique 1995 var ett av dem.

Kjell P Dahlström och Helen låg lågt inför den starten. Men precis som på Jägersro tre år tidigare var Ina som bäst när hon fick slå ur underläge. På kuppen blev Helen första kvinna att både köra och vinna storloppet. För att förstå hur stor Inas seger var kan vi nämna att Helen fick ett lopp uppkallat efter sig på Vincennes i Paris samt blev nominerad till både Svenska Dagbladets bragdguld och Jerringpriset på hemmaplan.

Inas karriär som tävlingshäst tog slut i Elitloppet 1996. I loppet före hade hon slagit världsrekord när hon vann Oslo Grand Prix. Hon hade under resans gång vunnit det mesta. Både de stora unghästloppen och storloppen för eliten.

Ina Scot blev årets Häst 1992, 1993 och 1995. Dessutom Årets 3-åring (1992) och Årets 4-åring (1993) – förresten delas Helen Anns Pris ut sedan 2003.

1998 fick Ina sitt första föl. En hingst efter Donerail. Förväntningarna var stora men det var den enda av Inas Scots avkommor som inte kom till start. Övriga fyra blev bra hästar. Mest pengar tjänade Paul November som blev dubbelmiljonär.

Ina Scot ägdes under några år utomlands men efter en insats av Lutfi Kolgjini kom Ina hem till Sverige igen. Tyvärr skadade hon sig 2013 och hon dog bara några dagar före julafton 2013.

Tidigare samma år hade hon valts in i Hall Of Fame, som andra svenska sto efter Frances Bulwark.